23948sdkhjf

Stora Enso investerar i Forshaga

Stora Enso gör en investering i teknologi för dispersionsbarriärer vid anläggningen i Forshaga.

Investeringen, som uppgår till cirka 10 miljoner euro, cirka 104 miljoner kronor, möjliggör utveckling och tillverkning av kartong med barriäregenskaper som är lättare att hantera i en återvinningsprocess, har lägre koldioxidavtryck och kan vara komposterbar i industriella anläggningar. Den nya utrustningen beräknas tas i bruk under andra kvartalet 2021. 

– Kommersialiseringen av fiberbaserade produkter med barriäregenskaper som har lägre koldioxidavtryck och fungerar bättre i ett återvinningssystem är ett viktigt utvecklingsområde för livsmedelsförpackningar, säger Hannu Kasurinen, divisionschef Stora Enso Packaging Materials.

Stora Enso Forshaga tillverkar och utvecklar barriärskikt som krävs i vissa förpackningar för att skydda mot vätska, fukt, syre eller fett. Vätskeförpackningar, dryckesmuggar och vissa matförpackningar är exempel på produkter som har en barriär vars funktion är att skydda den förpackade produkten samt säkerställa att förpackningen behåller sin funktionalitet. Investeringen i den nya dispersionstekniken syftar till att uppnå önskade barriäregenskaper på ett mer hållbart sätt.

Stora Enso Forshaga har en årskapacitet på cirka 120 000 ton barriärbeläggning fördelat på två maskiner/beläggningslinjer med runt 100 anställda. Anläggningen i Forshaga har sedan årsskiftet även utvecklats till att vara ett kompetenscenter inom Stora Ensos division Packaging Materials med uppdraget att tillverka och utveckla nya biobaserade barriärtekniker och produkter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094