23948sdkhjf

ScanStar - ett stjärnregn av förpackningar

Årets vinnare av utmärkelsen ScanStar är utsedda.

På startlinjen fanns 29 förpackningar som konkurrerade om en skandinavisk stjärna. Förpackningarna bedöms av en expertjury ur en rad olika perspektiv som nyskapande, funktionalitet och hållbarhet. Det var företrädesvis fiberförpackningar som hade skickats in till tävlingen, men en plastförpackning fanns också med bland vinnarna.

– Tävlingen visar att det finns plats för plastlösningar, så länge plasten används på rätt sätt, säger juryns ordförande som i år var Antro Säilä, VD i den Finska Förpackningsföreningen.

Totalt erhöll 17 förpackningar utmärkelsen ScanStar. Förpackningarna tävlar  inte i olika kategorier utan representerar en rad olika användningsområden och applikationer som av juryn bedöms utifrån olika kriterier. Bland de tävlande bidragen fanns bland annat livsmedelsförpackningar, logistiklösningar och presentförpackningar.

Ett särskilt pris finns dock och det gäller hållbarhet. I år gick "Special Sustainable Packaging" till DS Smiths e-handelsförpackning i wellpapp för ädelostarna i Arla Unika, som håller produkterna svala under transporten och ersätter EPS-förpackningen som använts tidigare.

ScanStar är en gemensam nordisk förpackningstävling som hålls årligen sedan 1969 av Scandinavian Packaging Association SPA. Tävlingen är öppen för alla förpackningslösningar som är designade, konverterade eller används i ett av de nordiska länderna. ScanStar 2020 anordnades av Finnish Packaging Association.

Förutom tävlingsjuryns ordförande VD Antro Säilä från Finlands förpackningsförening bestod juryn av följande medlemmar: Lasse Lavrsen, Toms Gruppen (Danmark), Lars Windeman, Volvo bilar (Sverige), Ole Anton Bakke, Jotun A / S (Norge) och Hanna Koivula, Helsingfors universitet (Finland). Dessutom fungerade Mikael Gallsted (Sverige) som observatör för SPA och Johanna Nikunen (Finland) som pressrepresentant.

– Alla företag som deltar i tävlingen visar att de tar produktutveckling på allvar. Jag agerar själv som köpare och i köpförhandlingarna frågar vi alltid förpackningsproducenter om de har lyckats i tävlingar i branschen. Om de har haft framgång är det ett tecken på en önskan att utveckla bättre lösningar, säger jurymedlem Lars Windeman.

En förpackning som tilldelats ScanStar har rätt att delta i den internationella WorldStar-tävlingen arrangerad av World Packaging Organization (WPO).

Källa: ScanStar

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078