23948sdkhjf

Bygger fabrik för hållbart förpackningsskum

Stora Enso kommer att bygga en anläggning för tillverkning av Cellufoam by Stora Enso, ett lättviktigt, fiberbaserat skummaterial för skyddande förpackningsmaterial och stötdämpning.

Biobaserat skum är förnybart och återvinningsbart. Det kan exempelvis användas inom förpackning för att ersätta oljebaserat polymerskum som idag används i stor utsträckning. Pilotanläggningen kommer att ligga vid Stora Enso Fors bruk i Sverige.

Cellufoam by Stora Enso är ett hållbart förpackningsmaterial som erbjuder en möjlighet att ersätta fossilbaserade material med ett förnybart och återvinningsbart material. I första hand kommer Cellufoam att användas som skyddande förpackningsmaterial för ömtåliga produkter såsom hemelektronik.

Biobaserat skum har även potential att ersätta polymerskum på en mängd olika marknader och användningsområden där efterfrågan på hållbara material ökar, till exempel sportutrustning, värmeisolerad transport och som näringslösning vid odling utan jord.

– Intresset för hållbara förpackningslösningar är redan stort och växer ständigt. Företagen ser sig om efter biobaserade material för att leva upp till sina egna miljömål gällande återvinning, minskat plastavfall och användning av fossilfria material, och samtidigt erbjuda förpackningsprestanda av hög kvalitet, säger Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials.

– Vårt biobaserade skum erbjuder ett förnybart, återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart alternativ till oljebaserade förpackningsskum såsom expanderad polyeten (EPE) och expanderad polystyren (EPS). Med den här pilotanläggningen bygger vi vidare på vårt långsiktiga forsknings- och utvecklingsarbete, samtidigt som vi introducerar innovativa material för att ersätta de fossilbaserade, säger Mannström.

Stora Ensos pilotanläggning kommer i kundtester att utvärdera och validera Cellufoam som förpackningsskum i syfte att vidareutveckla tillverkningsprocessen. Den nya pilotanläggningen kommer att vara en del av Stora Ensos division Biomaterials.

Utformningen och färdigställandet av pilotanläggningen kommer att starta omedelbart. Anläggningen beräknas stå färdig under det fjärde kvartalet 2021. Beslut om kommersialisering kommer att fattas när resultatet av pilotproduktionen har utvärderats.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078