23948sdkhjf

Födelsedagskalas: Yumi fyller 5 år

ABB:s kollaborativa YuMi-robot, som ursprungligen lanserades 2015 för att hjälpa till med montering av smådelar vid sidan om personal, har banat väg för en mängd nya olika tillämpningar och öppnat nya möjligheter och hjälpt till att vidga människors bild av vad som kan uppnås med robotautomation.

Med sin ergonomiska design och en rad av säkerhetsfunktioner, inklusive lättviktsarmar med mjuk vaddering för att undvika klämpunkter, avancerad rörelsekontroll med kollisionsdetektering, är YuMi designad för att installeras i arbetsstationer bredvid människor och öka flexibiliteten genom att låta människor och robotar arbeta tillsammans med uppgifter som tidigare skulle ha nödvändiga säkerhetsbarriärer eller burar.

– YuMi har satt en ny standard för säkerhet inom kollaborativa applikationer där robotar och människor behöver jobba sida vid sida. Med sin skicklighet och sin tvåarmade, 14-axlade design har YuMi spelat en nyckelroll i att öka produktiviteten och kvaliteten hos produktionslinor över hela världen, från montering av elektronik och elektriska komponenter till sortering av godis i konfektionsfabriker, säger Sami Atiya, global chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation.

Genom att ta bort behovet för osmidiga och dyra säkerhetsåtgärder såsom staket har YuMi tagit bort både de fysiska och de psykologiska barriärerna som separerar människor från robotar.

– Nyckeln till YuMis popularitet har varit dess vänliga design som liknar storleken och rörelserna hos en mänsklig operatör, såväl som sina ultralättviktiga vadderade armar som möjliggör för den att röra sig snabbare än andra kollaborativa robotar.

YuMi har sedan sin lansering varit en hörnsten för ABB Robotics & Discrete Automations breda portfölj av kollaborativa automationslösningar.

– Den har visat upp en imponerande jobbhistorik genom att leverera resultat inom allt från produktion av eluttag till att hjälpa till att testa säkerhet, pålitlighet och uthållighet för bankomater för den Schweizbaserade leverantören av betalningsmjukvara, Abrantix AG. I takt med att sjukvårdssektorn vill öka sin effektivitet har YuMi tagit plats i tillämpningar för sjukvård och läkemedel genom att assistera i uppgifter i laboratorier och medicinska faciliteter.

Till exempel använder Copan Diagnostics i USA YuMi-baserade filtrerade biosäkerhetsarbetsstationer för att hantera prov på vävnad, ben och sterila vätskor såväl som transportering av traditionella svabb- och blodprov.

YuMi har också gjort ett stort avtryck utanför arbetsplatsen. Några milstenar inkluderar att möta världsledare som Angela Merkel, Barack Obama och Naresh Modi, dirigera en orkester med Andrea Bocelli i Pisa, Italien, och att servera kaffe till besökare i från bås i butikerna Selfridges i London och Bloomingdales i New York.

– YuMi har verkligt fått sin beskärda del av offentlig uppmärksamhet och har deltagit i allt från musikvideos till populära tv-program, där man ser att den kan användas till allt från att göra pappersflygplan till att göra korttrick, tillägger Sami Atiya.

– Under alla dessa roliga tillämpningar finns ett allvarligt budskap kring hur robotar som YuMi bidrar till att ändra attityden gentemot robotautomation. Genom att hjälpa till att lära människor hur robotar kan stötta i arbetet har YuMi banat vägen för användningen av robotar på arbetsplatser och fabriksgolv över hela världen.”

Andie Zhang, global produktchef för kollaborativa robotar på ABB Robotics, säger,

– Kunder berättar för att det som är så bra med YuMi är att folk inte blir rädda för den. Eftersom att den har så människolika funktioner känner sig människor bekväma i närheten av en YuMi-robot. Vi har också märkt att YuMi snabbt tenderar att bli accepterad som en del av teamet när den introduceras på manuella produktionslinor då den i regel används för tråkiga och repetitiva uppgifter, vilket ger operatören tid att utföra mer varierade och intressanta uppgifter.

YuMi har en marknadsledande inbyggd funktion för lead-through-programmering vilket gör det enkelt för vem som helst att flytta robotarmarna till den position som krävs för deras applikation. Dessutom hjälper ABB:s nya programmeringsmjukvara Wizard till att ytterligare förenkla processen för att skapa ett robotprogram genom att erbjuda ett intuitivt, grafiskt, drag-and-drop-gränssnitt som vem som helst kan använda utan särskild utbildning.

– Med YuMi kan användare börja litet genom att ta sig an de uppgifter som går snabbast och enklast att automatisera för att sedan använda den erfarenhet och det förtroende de har fått för att hitta sätt att tillämpa automation till andra delar av sin verksamhet. En del kunder har till och med köpt en YuMi-robot utan att ha en specifik tillämpning i åtanke, säger Andie Zhang. De vill helt enkelt utforska vilka möjligheter som kollaborativ automation ger tillsammans med sina produktionsteam.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125