23948sdkhjf

Arla plastbantar kvargen

Ny kvarghink minskar mängden plast med 40 procent.

Varje år köper konsumenter över hela Europa 17 miljoner kvarghinkar från Arla. Och nu har Arla skapat en mer hållbar kvarghink. Den nya hinken minskar Arlas koldioxidutsläpp med 30 procent för var och en av de cirka 17 miljoner enkiloshinkar med kvarg som säljs på Arlas kärnmarknader varje år. Detta motsvarar en minskning på 440 ton koldioxid på årsbasis.

– På Arla är vi fast beslutna att minska vår miljöpåverkan, och hållbara förpackningar är en viktig del av lösningen. Förra året konverterade vi mer än en miljard förpackningar till mer hållbara material över hela Europa. Med våra nya kvarghinkar tar vi nästa steg. Vi har minimerat användningen av plast och minskat användningen av fossilbaserat material”, säger Lise Berg Kildemark, chef för sustainable packaging på Arla.

Koldioxidminskningen beror främst på en betydande minskning av plaståtgången. Varje hink har 16 gram mindre plast än den tidigare förpackningen, och hinken och locket är 100 procent återvinningsbara. Detta säkerställer en plastbesparing på 40 procent, vilket motsvarar 270 ton plast per år.

Den plast som tagits bort ersätts med ett omslag av certifierad kartong, som kommer från ansvarsfullt förvaltade skogar. Kartongen är lätt att ta bort av konsumenterna och kan återvinnas. Med andra ord innebär det att Arla har tagit bort plast och ersatt den med förnybar kartong.

Att skapa nya miljövänliga förpackningar som också uppfyller kraven på livsmedelssäkerhet och funktionalitet är ett centralt fokus för Arla.

– Att använda mindre plast är en viktig del av Arlas förpackningsstrategi. I Sverige ska 50 procent av förpackningsmaterialet komma från återvunnet material år 2022. De nya hinkarna är ett stort steg mot att nå våra mål, säger Karin Armgarth, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla i Sverige.

– Inledningsvis ersätter vi de gamla hinkarna i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna, vilket sparar plast och koldioxid. Framöver kommer vi att se till att använda den hållbara hinken i andra länder och även för andra produkter. På Arlas andra marknader säljs kvarg under namnet skyr.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078