23948sdkhjf

I pandemins klor

Pandemin har slagit klorna i hela mänskligheten runt jordklotet och aldrig tidigare har en sådan våg av ekonomiskt stillestånd sköljt över världen. Pandemin har visat hur sårbara våra moderna samhällen och ekonomier är. Hela vårt välstånd grundar sig på att affärerna hålls igång - i vått som i torrt. Vi klarar en tillfällig lock down, men något längre stillestånd mäktar varken fattiga eller rika länder med.

Detta kommer att bli en lärdom för framtiden. Rutiner och beredskapsplaner måste tas fram för att vi ska kunna skydda oss och särskilt utsatta grupper, samtidigt som vi försöker leva och arbeta så normalt som möjligt. I rika länder är inkomsten för dagen inte skillnad på liv och död. Men det är den i fattiga länder. Att dö av virus eller svält går för dessa människor på ett ut.

"Många har i spåren av pandemin förlorat sina livsverk."

Men de ekonomiska konsekvenserna för många även i utvecklade industriländer är stora. I Sverige är särskilt småföretagare en utsatt grupp som inte har tillgång till det sociala välfärdssystemet på samma sätt som anställda. Många har i spåren på pandemin förlorat sina livsverk. De yttringar att hjälpa både liten och stor näringsidkare i krisen tycker jag har varit ett av de mest sympatiska dragen. Företag som ställt om sin produktion för att hjälpa vården har varit en annan.

Vi befinner oss fortfarande i pandemin. Faran kan inte blåsas över, även om smittan verkar klinga av nu. Många jag har talat med tror att vi även efter denna kris kommer att få leva med en rädsla och försiktighet för större folksamlingar, resandet i tjänsten som avstannat tvärt kommer inte att återgå till nivåer som rådde innan pandemin och hygienrutiner som införts under pandemin har kommit för att stanna.

Den senaste mötesplatsen att ställa intill följd av pandemin i vår bransch är Empack i Kista. Läget är minst sagt ovisst inför hösten. Förhoppningsvis vågar vi mötas igen, men hur det blir med det gamla handslaget, låter jag ännu vara osagt.

Avslutningsvis vill jag önska er alla en lång, skön, avkopplande sommar och semester. För är det något positivt pandemin fört med sig, åtminstone för många, är det mer tid med familjen.

Artikeln är en del av vårt tema om LEDAREN.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078