23948sdkhjf

Svensk Handel efter nya påssiffror: Riv upp plastpåseskatten!

Den 1 maj började den nya plastpåseskatten tillämpas. Skatten har kritiserats hårt av Svensk Handel, Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelshandlarna. Nu har Svensk Handel hittat ett argument för att kräva att lagen rivs upp. Detta efter att Naturvårdsverket precis rapporterat nya siffror för användandet av plastpåsar som är lägre än de som redovisats tidigare.

– Att riksdag och regering fattat beslut på felaktig grund är inget annat än en skandal som dessutom allvarligt skadar förtroendet för den svenska miljöpolitiken. Finansmarknadsminister Per Bolund måste ge ett svar på hur detta kunnat gå till, kommenterar Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Enligt Naturvårdsverkets egna uppdaterade siffror låg användningen av plastpåsar år 2017 på 83 påsar per person och 2018 på 77 påsar. Svensk Handel noterar att detta är lägre än de 114 (2017) respektive 102 (2018) påsar som tidigare kommunicerats.

Vid utgången av 2019 hade svenskarnas plastpåseanvändning minskat till 74 påsar, vilket är 16 påsar under EU:s mål om max 90 påsar per person.

– Regeringen har förlitat sig mer på känslor än på fakta när de straffbeskattar plastpåsar av förnybart material och tvingar konsumenterna till alternativ som rent av är sämre miljömässigt. Istället för att arbeta tillsammans med branschen valde regeringen att införa en straffskatt. Eftersom de nya siffrorna visar att vi redan har klarat EU:s mål borde regeringen göra om och göra rätt, säger Mats Hedenström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125