23948sdkhjf

PACK@Lunch höll webinarium – kraftigt höjda förpackningsavgifter

PACK@lunch som webinarium har haft premiär. Per-Stefan Gersbro ledde utfrågningen av FTI och Naturvårdsverket efter deras presentationer om det nya Producentansvaret. Bland annat framkom att förpackningsavgifterna kraftigt kommer att skjuta i höjden de närmaste åren.

Packmarknadens lunchmöteskoncept PACK@lunch genomfördes på fredagen för första gången som ett webinarium till följd av Corona-krisen i samhället. Istället för att som vanligt mötas och minglas och på plats lyssna på föredragshållare satt nu alla deltagare uppkopplade och följde presentationerna via nätet. Även talarna och moderatorn befann sig på olika platser.

Mer än 500 personer hade anmält sitt intresse för att följa PACK@lunch som denna gång handlade om det nya producentansvaret. Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, stod som värd och VD Håkan Ohlsson och Henrik Nilsson, projektledare på FTI hade till sin hjälp Malin Göransson, handläggare på Naturvårdsverket, för att förklara lagstiftning och konsekvenser av det nya producentansvaret.

Förutom nya höjda målsättningar för återvinning av alla materialslag har regeringen beslutat att detta ska uppnås med hjälp av Fastighetsnära insamling, FNI. Detta innebär en mycket kostsam utbyggnad av insamlingssystemet som kommer att få drastiska konsekvenser för förpackningsavgifterna i Sverige. 

Från 2020 till 2021 kommer förpackningsavgifterna att fördubblas från 1 miljard till 2 miljarder kronor och på några års sikt, fram till 2028 kommer avgifterna att öka med 500 % till sammanlagt 5 miljarder kronor. Ändå kommer detta inte att räcka för att nå de nya återvinningsmålen, menar Håkan Ohlsson.

– Det kommer att krävas en beteendeförändring hos de svenska konsumenterna om de nya målen ska nås, säger han.

Vi kommer att få anledning att återkomma till innehållet i PACK@lunchs webinarium med FTI och det nya Producentansvaret för förpackningar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078