23948sdkhjf

Tidningsbranschen slipper producentansvar

Regeringen planerar att befria tidningsbranschen från producentansvaret för tidningar och därmed ansvaret för returpappersinsamlingen.

Bakgrunden är den alltmer ansträngda ekonomiska situationen för många dagstidningar.

– Regeringen har inlett dialog med berörda parter och regeringens bedömning är att ett upphävande av producentansvaret är den enda lösningen som inte lägger kostnader på tidningsbranschen, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin i ett pressmeddelande.

Tidningsbranschen har minskat användningen av tidningspapper, men papperstidningarna är fortfarande viktiga för branschen som befinner sig i ett känsligt skede i omställningen till mer digital distribution. Producentansvaret för returpapper har funnits sedan 1990-talet och har varit självfinansierande tack vare värdet på returpappret. När volymerna av tidningspapper har minskat har kostnaden för insamling och hantering av returpapper ökat i förhållande till insamlade volymer, vilket gjort att den tidigare självfinansierande returverksamheten blivit en kostnad för tidningsbranschen.

– Regeringen är angelägen om att hitta vägar att stärka förutsättningarna för oberoende journalistik i hela landet. Rådande läge är inte hållbart för tidningsbranschen, säger kulturminister Amanda Lind.

Utan producentansvaret får kommunerna, som har ett grundansvar för hushållsavfall, ansvar också för insamling och behandling av returpapper.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Delad förstaplats i "Better with less"
Dagab byter till returpallar - blir SRS största kund
Kan skålen pantas? Appsolut!
Holmen ökar investeringarna i Iggesund
Nytt sätt framställa papper
Pant ger ökad återvinning
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Plastforum SE
Recycling

Sänd till en kollega

0.109