23948sdkhjf

Ny färgbesparande teknik för täckvit flexo

Marvaco och SOMA tillkännager ett genombrott inom opacitet på vit färg vid flexotryck, vilket möjliggör färgbesparingar.

Det senaste samarbetet mellan Marvaco, SOMA, Flint Group och INOMETA har resulterat i ett genombrott inom opacitet på vit färg, som sparar färg och dramatiskt minskar miljöpåverkan av förpackningstryck samtidigt som tryckeffektiviteten ökar.

– För de tryck där förbrukningen av vit färg vanligtvis är hälften av den totala färgförbrukningen, erbjuder detta resultat en enorm potential för att uppnå en total eko-effektivitet, säger Kai Lankinen, orfförande i Marvaco Group.

Utvecklingen, som leds av Marvaco och SOMA, har resulterat i över 60% opacitet vid insidestryck av vitt på BOPP. Projektet nyttjar de senaste teknologierna från alla fyra partners för att möjliggöra reduktion av färgåtgången samtidigt som höga opacitetsnivåer bibehålls.

Moreno Melegatti, Technology Center Manager för SOMA, förklarar;

– Endast ett fåtal tryckerier kan nå samma opacitet i flexotryck med en tryckning av vit färg. Denna nivå av opacitet kräver vanligtvis höga anilox volymer, och även att det trycks med två lager vitt. Vi är stolta över att SOMA OPTIMA:s nya torkningssystem minimerar effekten av färgblockning och samtidigt kan nå denna extremt höga opacitet. 

Kai Lankinen säger;

– Att nå denna nivå av opacitet har varit min dröm under de senaste 20 åren och med hjälp av ny teknologi har man nu äntligen kunnat nå dessa mål. Dessa samarbetsinsatser har resulterat i betydande färgbesparingar samtidigt som de levererar samma opacitetsnivåer som traditionell teknik. Vårt arbete med att hitta denna lösning inkluderade ett antal tester, och jag måste säga att utan det fina stödet från Flint Group och INOMETA, skulle detta aldrig varit möjligt att uppnå.

Joelle Bédat, Business Development och Thomas Strohe, Commercial Product Director för Flint Group, är mycket nöjda med resultaten och beskriver hur kombinationen av de senaste teknologierna inom Flint Group Plates och Ink arbetade tillsammans för att ta sig an utmaningen.

– Prestationen visar styrkan av samarbete mellan företagen som har som mål att supportera förpackningstryckerierna under dessa utmanande tider, säger de.

Dessa resultat var en av många nyheter som var framtagna till att visas på Drupa 2020. Fler detaljerade resultat och information kommer lite längre fram från dessa samarbetspartners, och de kommer att erbjuda denna nya avancerade teknik inom kort till deras gemensamma kundbas.

Artikeln är en del av vårt tema om TEKNIK.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078