23948sdkhjf

EuPC vill skjuta upp direktivet om engångsplast

Den europeiska organisationen för plastkonverterareEuPC, förespråkar i ett öppet brev till EU-kommissionenen uppskjutning av genomförandet av SUP-direktivet med tanke på Covid-19-krisen. 

I brevet till Europeiska kommissionen förespråkar EuPC att ett genomförande av direktivet om engångsplast ska skjutas upp med tanke på den nuvarande situationen i Europa. Engångsplast är inte lätt att ersätta och erbjuder unika fördelar när det gäller att säkerställa hygien, säkerhet samt konservering från kontaminering för att skydda konsumenterna. 

Sedan start har direktivet om engångsplast 2019/904 visat sig vara ett svårt stycke lagstiftning att följa och genomföra både på kommersiell nivå och på nationell nivå av medlemsstaterna. 

Vissa viktiga kategorier av objekt har helt förbjudits eller minskat tillgängligheten på grund av (påstådd) existens av ett giltigt alternativ. Direktivet hindrar också den inre marknaden och den fria cirkulationen av förpackningar och varor mellan europeiska länder. 

Idag befinner vi oss i ett helt annat läge där hygien och konsumenthälsa är av främsta prioriteför oss alla. Det är därför dags att fundera över anpassningsstrategier för Europa och världen i synnerhet relaterad till användning av plast, skriver företrädare för EuPC. 

Engångsanvändning plast är inte lätt att ersätta, särskilt för att hålla samma hygieniska egenskaper för att skydda konsumenterna. Många oberoende studier visar upprepade gånger att plast är det material man väljer för säkerställa hygien, säkerhet såväl som konservering från föroreningar. 

EuPC ber nu alla EU:s medlemsstater om att skjuta upp tidsfristen för genomförandet av SUP-direktivet i minst ytterligare ett år på nationell nivå och att lyfta bort alla förbjud vissa av engångsplastartiklar. Industrien kommer att fortsätta arbeta med cirkularitetsaspekterna med alla värdekedjor och upprätthålla målen att nå 10 miljoner ton användning av återvunnet material mellan 2025-2030.

För detta kommer stöd också att behövas från EU-kommissionen genom att tydligt acceptera båda mekanisk och kemisk återvinning som kompletterande teknik till de gemensamma målen i CPA.

Detta skulle ge alla EU:s medlemsstater mer tid att fokusera på mer brådskande åtgärder i kampen mot Covid-19 genom att också distribuera SUP i nödsituationer, medan branschen kommer att ha möjligheten att fortsätta att producera alla de plastprodukter och andra som behövs och kommer att behövas även i framtiden. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109