23948sdkhjf

Slut på flottiga danska fingrar

Det kända danska smöret Lurpak byter förpackning. Borta är den sedan länge använda aluminiumfolien som ersatts av en kartongförpackning.

Sedan 1957 har det ikoniska Lurpak-smöret sett likadant ut och slagits in i samma, välkända blänkande silverfärgade folie. Men nu, efter 60 år, byter Arla Lurpak-förpackningen till en ny och för miljön mer hållbar modell. Från och med nu kommer Lurpak att förpackas i en återvinningsbar förpackning, nästan helt av kartong. Detta gör den nya Lurpak-förpackningen mindre CO2-belastande än tidigare.

Smör är en stor del av den danska matkulturen, och man använder där flitigt smör för att steka och baka eller bre på ett nybakat bröd. Faktum är att så många som 78 procent alltid har smör hemma, vilket gör det till det livsmedel de flesta danskar alltid har i kylen. Och det har varit lätt för danskar att känna igen Lurpak-smör i stormarknadshyllorna. För Lurpak-smör har haft samma ikoniska förpackning bestående av en silverblänkande aluminiumfolie med blått tryck i mer än 60 år.

Men i framtiden kommer Lurpak-smör att förpackas i kartong med ett mycket tunt skyddande skikt av återvinningsbar plast. Den nya smörboxen har 8 procent lägre CO2-påverkan är aluminiumfolien, och just ambitionen att skapa en mer hållbar förpackning har varit den viktigaste drivkraften bakom den nya förpackningen;

– Vi har jobbat länge med att utveckla, testa och godkänna den nya Lurpak Butter Box. Vi ville ha en mer hållbar förpackning. Samtidigt har vi också utvecklat ett paket som är mer användarvänligt och ger färre flottiga fingrar. Därför är det också en stor tillfredsställelse att vi nu kan skicka de första 100 ton Lurpak-smöret i den nya förpackningen till de danska konsumenterna, säger Christian Qvirin Lang, Senior Category Manager på Arla.

Inledningsvis kommer den nya Lurpak-boxen att täcka en mindre del av den danska smörförsäljningen, men målet är att den nya smörboxen så småningom ska användas till hela produktionen. Varje år säljs 5 000 ton Lurpak i Danmark.

Den nya Lurpak-förpackningen består av en bekväm, förslutningsbar ask som kan öppnas och stängas igen.

– Flera användarundersökningar har visat en ökande efterfrågan på mer användarvänliga förpackningar för Lurpak-smöret. Det är därför vi nu har utvecklat en smörask som är både mer användarvänlig och hygienisk, säger Christian Qvirin Lang.

Den nya smörboxen kan redan köpas i ett begränsat antal i Føtex, Bilka, Meny och Løvbjerg över hela landet, och den kommer snart också att finnas i de flesta större Coop-butiker.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063