23948sdkhjf

Nytt snabbtest Covid-19, CE-godkänt

Svenska Lifelab kan nu presentera ett enkelt och säkert snabbtest för Covid-19 till privatpersoner och företag. Detta snabbtest är ett av det första CE-märkta snabbtesterna i Europa, där alla krav inom EU uppfylls inklusive CE-märkning. Testet har en träffsäkerhet på minst 90%.

– För många är det förstås angeläget att veta om man haft Covid-19 smitta eller ej? Då det stora flertalet av oss inte kommer få möjlighet att testa sig i sjukvården via gentester är antikroppstest i nuläget den enda möjligheten att mäta om man har eller har haft Covid-19, säger Kalle Jung, Produktansvarig.

– För personer verksamma i riskyrken ex sjukvårdspersonal eller personal inom äldrevården kan det även vara mycket bra att veta om man haft Covid-19 då dessa troligtvis är immuna.Det skulle innebära att de kan vara lite lugnare och inte behöva inte vara rädda för att bli infekterade, dessutom sprider de då inte heller smittan vidare inom vården.

Lifelab listar följande fördelar med sitt antikroppstest:

✔️ Testet kan diagnostisera Covid-19 oavsett om man har symtom eller ej

Testet kan användas för att diagnostisera Covid-19 oavsett omfattning på symtom i både relativt tidigt och sent skede (upp till 3-4 veckor efter första symtom).

✔️ Snabbt resultat

Testet ger ett mycket snabbt resultat (inom 2-15 minuter).

✔️ Kan utföras hemma

Testet kräver ingen provtransport utan man utför testet själv hemma eller på ett företag (företagshälsovården).

✔️ Ingen specialutrustning

Testet kräver ingen specialutrustning, allt följer med i förpackningen inkl tydlig svensk och engelsk bruksanvisning.

✔️ Ger utslag på både IgM och IgG

Testet ger utslag på både IgM (tidiga antikroppar) och IgG (långsamma antikroppar).

✔️ Prisvärt

Testet är mycket prisvärt i förhållande till de Covid-19 tester som i dagsläget används i sjukvården.

För mer info www.lifelab.se

Antikroppstest för Covid-19 (IgM och IgG antikroppar)

Dessa nya snabbtest är uppbyggda som avancerade graviditetstest och ger resultat efter bara 2-15 minuter. Istället för bomullspinnar används två droppar blod som droppas ned i ena änden av testkitet och färdas via fint fördelade kärl i testkassetten och har man antikroppar mot Covid-19 uppkommer markeringar (streck) för detta på testkassetten. Antikroppstester för Covid-19 används redan flitigt inom sjukvården i Sydkorea och Kina där man har screenat många människor. Antikroppstester för Covid-19 mäter IgM och IgG (proteinstrukturer) i blodet och för att få positivt utslag på testet behöver dessa markörer vara relativt höga.

Antikroppstest får ofta kritik för att kunna ge falska negativa svar men för att förstå den kliniska betydelsen av resultaten vid snabbtest som mäter antikroppar måste man beakta att det tar tid för kroppen att utveckla antikroppar mot en sjukdom. Specifika IgM-antikroppar (snabba antikroppar) mot Covid-19 kan därför påvisas först 5 dagar efter inledande symtom. För att säkerställa ett helt korrekt testresultat och inte få ett falskt negativt svar bör därför två snabbtester tas med en veckas mellanrum. Första testet tas förslagsvis 5 dagar efter inledande symtom och andra testet 7 dagar efter första testet. Är sedan båda dessa tester negativa är man med stor sannolikhet inte smittad av Covid-19.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063