23948sdkhjf

Durst sätter nya rekord för inkjetpressar

Vi fortsätter presentationen av godbitar ur vår Labelexpo-rapport publicerad i Packmarknaden nr 1 2020.

Italienska inkjetspecialisten Durst presenterade en ny modell i sin serie etikettpressar som gör att dom behåller ledarskapet och försprånget framför andra inkjetpresstillverkare på smal bana, åtminstone när det kommer till teknisk prestanda. 

Eller vad säger om en digital etikettpress med topphastigheten 100 meter i minuten, och en produktionskapacitet på över 3000 m2 i timmen - i fullfärg.

Den nya pressen Durst Tau RSCi är en vidareutveckling av Tau RSC som presenterades 2017 och Tau RSC E som lanserades tidigare 2019. Med Tau RSCi ökar man inte bara produktionshastigheten utan man gör också pressen för första gången skalbar i storlek.

Från 330 mm till 420 mm till 510 mm, med 8, 10 respektive 12 skrivhuvuden per färg, byggda på Fujilfims revolutionerande inkjetteknik Samba Technologyt, precis som tidigare Tau RSC-pressar, och med en bildupplösning på 1200x1200 dpi och en täckning av Pantone-färger upp till 95 %.

För samtliga RCS-pressar lanseras ett nytt printläge där man kan skifta från standardvit till högtäckande screenliknande täckvit (ca 78 %), utan att behöva slå av på produktionshastigheten, med en toppfart på 80 meter per minut.

På den nya pressen Tau RSCi finns också ett nytt visionssystem som kontrollerar alla inkjetmunstycken i pressen. På varje skrivhuvud sitter många, många små munstycken som avger färgdroppar i en extrem hastighet. Ett vanligt problem är att munstycken sätter igen och inte levererar förväntad färgmängd. Det nya kamerabaserade systemet skickar automatiskt signaler till närliggande munstycken att kompensera för eventuella fallerande munstycke.

– Det automatiska kompensationssystemet för munstycken kommer som standard på Tau RSCi, men är också tillgängligt för eftermontering på Tau RSC och Tau RSC E. På Tau RSCi är också en kylvals för värmekänsliga material standard och pressen har också en extra tredje UV-lampa för att säkerställa 100 % härdning av färgerna vid maximal produktionshastighet, 100 meter i minuten, säger Martin Leitner, Product Manager, Durst Group.

Tau RSCi lanseras förutom som stand alone också som inbyggnadsenhet för hybridpressar i samarbete med Omet, Omet XJet, Powered by Durst, som visades i Omets monter.

– Durst är föregångaren inom inkjetteknik för etikettproduktion med stark fokus på kundorienterade lösningar för högsta tryckkvalitet och maximal upptid som gör våra kunder konkurrenskraftiga ur alla aspekter, inte minst på ROI, resultat på investerat kapital, säger Christoph Gamper, CEO.

– Den nya pressen Tau RSCi är därför också den första industriella skalbara inkjetpressen. Om man vill kan man börja med 330 mm och efterhand öka sin produktionskapacitet med att öka banbredden, säger Helmuth Munter, Segment Manager Labels & Package Printing.

Durst satsning på etikettpressar startade för 10 år sedan och idag finns över 50 etikettpressar från Durst installerade i marknaden. Bland de tekniska framsteg man varit först med märks bland annat 6 färger + digital UV-inkjet. Kylvals för tunna film- och foliesubstrat. Sju färgers tryck vid 80 meters hastighet i 1200x1200 dpi. Och inert härdande lågmigrerande UV inkjet-färger i överensstämmelse med EUPIA och Swiss Ordinance.

Att det är så kanske inte är så konstigt med tanke på att Durst har lång erfarenhet av inkjet i industriellt krävande miljöer. Andra områden som Durst utvecklar inkjetteknik inom är bland annat textilindustrin, keramisk industri, storformat och wellpappindustrin. Företaget levererar omkring 300 inkjetsystem om året, har 295 patent och mer än 4000 installationer i 72 länder med en omsättning på över 250 miljoner euro och 700 anställda.

I dom nordiska länderna representeras Durst av Molanders Sign & Display.

Artikeln är en del av vårt tema om Labelexpo.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11