23948sdkhjf

Miljoner till hållbart livsmedelssystem

Mistras styrelse har beslutat att bevilja ansökan Food Futures med SLU som huvudsökande till utlysningen "Livsmedelsförsörjning och hållbara livsmedelssystem". Målet med programmet är ett hållbart och resilient livsmedelssystem som levererar hälsosam mat.

Mistra Food Futures kommer att arbeta fram mål för att det svenska livsmedelsystemet ska vara ekonomiskt-, socialt- och miljömässigt hållbart till år 2045.

Programmet tilldelas högst 64 miljoner kronor över fyra år, med en motfinansiering på 20 procent.

– Det här är ett unikt program där vi samlar aktörer inom livsmedelssystemet för att tillsammans skapa en plattform som möjliggör kunskapsutveckling för omställning till ett hållbart svenskt livsmedelssystem, samt att programmet initierar omställning, säger Helena Hansson, professor vid SLU och en de två tilltänkta programcheferna för det nya forskningsprogrammet i en kommentar.

Programmet ska bland annat utveckla scenarier för hur målen ska komma att uppnås samt identifiera och utveckla åtgärder att för den svenska jordbrukssektorn ska kunna nå nettonollutsläpp av växthusgaser år 2045, samt se effekter på andra miljömål.

– Livsmedelssektorn har kommit allt mer i fokus de senaste åren. Förståelsen för att vår matproduktion och konsumtion påverkar klimatet, och även har andra miljöeffekter, har ökat. Men också insikten om att vi är beroende av en fungerande livsmedelsförsörjning som ger oss hälsosam mat på bordet. Det blir uppenbart, inte minst i kristider som denna, säger Thomas Nilsson, programansvarig på Mistra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078