23948sdkhjf

LRF erbjuder 8 000 jobb under krisen

Den rådande coronaepidemin har skapat stor obalans i näringslivet där livsmedelskedjan, med undantag från restaurangnäringen, klarat sig bra. Nu öppnar Sverige bönder och det gröna näringslivet upp för att te emot permitterade arbetskraft från andra sektorer.

– Många av företagen i primärproduktionen och resten av livsmedelskedjan har just nu både behovet och möjligheterna att ge folk arbete, om vi får rätt beslut tillräckligt snabbt från regeringen, säger Anna Karin Hatt, vd för LRF i en kommentar.

LRF har därför idag överlämnat flera förslag till Tillväxtverket för att underlätta för permitterad personal och utländsk arbetskraft som tidigare arbetat i andra sektorer att får jobb inom de gröna näringarna.

De gröna näringarna går nu ini en säsong där viktiga delar av arbetskraften är säsongsanställd och enligt en beräkning som gjorts på näringsdepartementets begäran handlar det om cirka 8 000 arbetstillfällen under 6 månader som ofta bemannas av utländsk arbetskraft som under rådande omständigheter kommer få problem att resa till Sverige. Totalt rör det sig som cirka 5 000 arbetstillfällen inom trädgårdsnäringen och 3 000 inom skogsplantering.

– Vi hoppas att Tillväxtverket tar till sig våra förslag, och tar dem vidare till regeringen. Lantbruket har behovet och möjligheterna att hjälpa många som nu kastas ut i arbetslöshet. Smidighet och tillfälliga regelförändringar är en nyckel att för att få näringslivets hjul att fortsätta snurra, säger Anna Karin Hatt i en kommentar.

De konkreta förslagen är:

  • Utveckla modellen för korttidsarbete så att även företagare och deras familjer kan nyttja stödet. Nästan en miljon av landets småföretagare kan inte ta del av korttidsarbetesmodellen som den nu är utformad.
  • Ge Arbetsförmedlingen ett tydligt uppdrag att bidra till att permitterade och varslade från andra branscher kan få jobb i företag i det gröna näringslivet det finns personalbehov finns.
  • Halvera arbetsgivaravgiften för de företagare som tar emot ny personal från en annan bransch, som ska lära sig de nya arbetsuppgifterna på jobbet.
  • Inför ett löneutjämningsbidrag till individen, som utjämnar löneskillnaden för dem som kommer från arbeten med högre lön (eller jämfört med vad individen skulle ha fått som permitteringslön) än vad som kan betalas för det aktuella arbetet i primärproduktionen.
  • Utöka tiden för skattekrediter från dagens tre månader och sänk räntan på dessa skattekrediter, kanske ända ned till noll.
Läs mer om: LRF
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093