23948sdkhjf

Ny teknik ska öka plaståtervinningen

Ny fluorescerande teknik sprider ljus över återvinningen av livsmedelsförpackningar.

Livsmedelsförpackningar av plast anses vara besvärliga att återvinna delvis på grund av att det är svårt att i sorteringsanläggningar bestämma vilken sorts plast de är gjorda av. Nu har ett brittiskt konsortium tagit fram en ny teknik som på ett enkelt sätt möjliggör separering av plastförpackningar utifrån vilken sorts plast de består av.

Tekniken, PRISM, sägs vara mycket effektiv och kunna sortera en mycket utmanande blandning av plastförpackningar till återvinningsströmmar lämpade för nya livsmedelsförpackningar i ett enda steg med en renhet på 96 procent. Konsortiet, med samma namn, vänder sig särskilt till varumärkesägare som vill öka sin andel återvunnet material.

PRISM använder kodade fluorescerande markörer som identifieras med UV-ljus och tekniken är tänkt att komplettera den befintliga NIR-tekniken (nära infrarött ljus) som används i sorteringsanläggningar idag. Bakom konsortiet PRISM som tagit fram tekniken döljer sig Johnson Matthey, Brunel University, Mirage Inks och CCL Label.

Efter omfattande försök är PRISM nu väl beprövad i Municipal Recycling Facility (MRFs) och "plug-and-play" redo, enligt Nextek, som koordinerar projektet. Tekniken använder traditionella metoder för märkning och markörerna appliceras vanligtvis på en etikett eller sleeve på flaskan/behållaren som tas bort från plasten under återvinningsprocessen.

KÄLLA: AIPIA

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062