23948sdkhjf

Livscykelanalyser kan missgynna ekologiskt

Livscykelanalyser, så kallade LCA-analyser är en av de vanligaste metoderna för att bedöma miljökonsekvenserna av jordbruk. I dessa framgår det ofta att ekologiska jordbruk skulle vara sämre för klimatet då dess ger lägre avkastning och därför kräver större markytor för att producera samma mängd mat.

Men enligt en ny studie av tre forskare från Sverige, Danmark och Frankrike är det här en förenkling som missar viktiga fördelar med det ekologiska jordbruket.

– Vi är oroliga över att LCA ger en för begränsad bild, vilket riskerar att leda till dåliga politiska och samhälleliga beslut. När man jämför ekologiskt jordbruk med intensivjordbruk finns det bredare effekter som inte fångas upp tillräckligt med dagens metoder, säger Christel Cederberg på Chalmers.

I studierna som forskarna undersökt tas till exempel sällan biodiversitet, jorderosion och besprutning med i beräkningarna, vilket kan vara avgörande i ett hållbarhetsperspektiv. Enligt studien gynnar LCA-analyser intensivjordbruk som kan ha lägre belastning per kilo produkt, men högre belastning per hektar landyta.

Den nya studien har tagits emot med med glädje av intresseorganisationen Ekologiska Lantbrukarna.

– Det är oerhört värdefullt att forskare själva efterlyser ett bredare perspektiv. Forskarna menar att LCA-analysen är för snäv och därmed missgynnar eko-lantbruket, säger Sofia Sollén-Norrlin, verksamhetsledare på Ekologiska Lantbrukarna i en kommentar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109