23948sdkhjf

Heidelberg stoppar Primefire, avskedar 2 000 anställda

Heidelberg inför ett omfattande åtgärdspaket för att öka lönsamheten.

Tryckpresskoncernen Heidelberg tar krafttag för att öka lönsamheten. Bland många åtgärder stoppas tillverkningen av den digitala tryckpressen Primefire 106 för förpackningsproduktion.

Heidelberg vill öka lönsamheten med 100 miljoner euro på EBITDA-nivå. Nödvändigt för företagets långsiktiga överlevnad menar styrelsen som har antagit ett omfattande åtgärdsprogram för att sänka kostnaderna i företaget. Inget är heligt i denna genomlysning som inbegriper kraftiga nedskärningar i produktionskostnader och strukturella kostnader.

Bland annat stoppas produktion av den digitala tryckpressen Primefire och offsetpressar för mycket stort format, som beskrivs som olönsamma affärsenheter. Inom mycket stort format har Heidelberg offsetpressarna Speedmaster XL 145 och Speedmaster XL 162. Om produktionsstoppet avser båda dessa tryckpressar framgår inte av pressmeddelandet. Koncernen ska också minska antalet anställda globalt med 2 000 anställda.

Omstruktureringen beräknas kosta Heidelberg ungefär 300 miljoner euro och påverkar resultatet för 2019/20. Finansieringen av åtgärdspaketet sker genom en trustfond som också i princip ska eliminera företagets nettoskuld. Återföring av cirka 375 miljoner euro kommer att göras från trustfonden. Trots att produktionen Primefire 106 stoppas kommer digitala tryckpresslösningar vara en av nycklarna för företagets framgångar framöver, menar företaget.

– Heidelbergs omgruppering är ett radikalt steg för vårt företag som också innebär några smärtsamma förändringar. Lika svårt för oss som det var att fatta detta beslut lika nödvändigt är det för att företaget ska komma på rätt spår igen för framtida framgångar. Att avbryta olönsamma produkter gör att vi kan fokusera på vår starka, lönsamma kärna. Det är här vi kommer att ytterligare utöka Heidelbergs ledande marknadsposition genom att utnyttja möjligheterna till digitalisering. Framöver kommer vi att fortsätta att förse våra kunder över hela världen med teknologiskt ledande digitala lösningar och tjänster över hela linjen, säger Heidelbergs VD Rainer Hundsdörfer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063