23948sdkhjf

Materialet som gör under

Följ med på en spännande resa in i framtidens förpackningsmaterial på PACK POINT NORDIC. Ett av ämnena som kommer att behandlas är undermaterialet grafen.

Grafen är världens tunnaste material och består av ett skikt kolatomer som sitter ihop i ett enda tunt, tvådimensionellt skikt. Bindningarna mellan kolatomerna är oerhört kraftfulla vilket gör att grafen är omkring 200 gånger starkare än stål. Elektronrörligheten är cirka 100 gånger snabbare än i kisel vilket gör att ledningsförmågan är mycket god. Det är även böjbart och kan tänjas ut cirka 10 procent utan kvarstående deformationer.

Flagor av grafen kan enkelt blandas med andra ämnen för nya funktioner. De många egenskaperna och variationen av materialtyper gör att "grafen" kan utgöra grunden i många olika tillämpningar, allt ifrån multifunktionella kompositer – elektriskt ledande, starka och lätta –, syrgasbarriärer i förpackningar, korrosionsskydd, i böjbar elektronik och displayer samt i gas- och biosensorer med hög känslighet.

2010 gick Nobelpriset i fysik till Andre Geim och Konstantin Novoselov ”för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen”. Var står forskningen om grafen idag? Hur nära eller långt ifrån kommersiell användning av grafen i förpackningar är vi idag?

Hallå där Jon Wingborg, Project Manager vid Chalmers Industriteknik, du ska tala om grafen på PACK POINT NORDIC den 28 maj. Vad kommer din presentation att handla om?

– Hur ser möjligheten för grafen ut i morgondagens förpackningar? Presentationen kommer att utgå från vad svenska aktörer gör just nu, men även ge en inblick i framtidens teknik avseende såväl barriäregenskaper som nya smarta sensorer inbyggda i förpackningarna.

Hur ser du på dagens förpackningar?

– De löser dagens behov, men är ofta komplexa. Det handlar om många olika och sammansatta material, som kan vara komplicerade att återvinna.

Vilka förändringar/förbättringar skulle du helst vilja se?

– Möjlighet för mer miljövänliga förpackningar som är lättare att återvinna.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.

– Träffa aktörer som är intresserade av att utveckla nya material och som tillsammans med vårt nätverk kan möjliggöra framtida bättre och smartare förpackningar.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078