23948sdkhjf

Audi kläs av PET-flaskor

I nya Audi A3 erbjuder Audi för första gången en sätesklädsel som tillverkats av återvunnet material. Totalt används över 100 återvunna PET-flaskor i interiören.

Audi satsar på hållbarhet både när det gäller teknikval och tillverkning, och nu släpper de för första gången en sätesklädsel som är tillverkad av återvunnet råmaterial. Upp till 89% av textilierna består av återvunna PET-flaskor, närmare bestämt 45 stycken flaskor på 1,5 liter. Resultatet ska dock vara ett tyg som både känns och ser ut som konventionella textilklädslar.

Utöver de 45 flaskorna har ytterligare 62 PET-flaskor återvunnits till mattor i nya Audi A3, och i interiören används ännu fler återvunna råmaterial till bland annat isoleringsmaterial och ljudabsorbenter. Ännu är dock inte hela klädseln tillverkad av återvunna material.

– Utmaningen är det undre lagret av vävt material, som är fastlimmat med den övre textilen. Vi jobbar på att ersätta det med återvunnen polyester. Målet är att göra hela sätesklädseln av samma typ av material så att de kan återvinnas igen, säger Ute Grönheim, ansvarig för materialutveckling av textiler.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078