23948sdkhjf

Hallå där Kristin Geidenmark Olofsson!

Den 28 maj samlas Sveriges förpackningselit för att ta sig an framtidens förpackningsutmaningar.

En av de stor frågorna är plastförpackningar. De har hamnat i fokus efter larmrapporter om hav förorenade av stor mängder plastförpackningar. Baserade på fossil olja bidrar plastförpackningar, vid förbränning, till nettoutsläppet av koldioxid och därmed klimatpåverkan.

Samtidigt bidrar plastförpackningar till att kraftigt sänka förbrukningen av drivmedel under transporter av varor på grund av materialets ringa vikt. Det skyddar såväl livsmedel som grödor från att förstöras och spar på det viset massor med energi och näringsämnen som annars skulle ha gått förlorade och i sin tur orsakat klimatpåverkande utsläpp. Plastförpackningar är ingen lätt, nöt att knäcka. Hur använder vi dem på bästa sätt, finns det något som kan ersätta plast i förpackningar?

Dessa och många andra aspekter diskuteras på Pack Point Nordic där bland andra Kristin Geidenmark Olofsson, Innovation & Sustainability Director på Trioplast Group, är en av talarna. Svenska Trioplast är ett av Europas ledande företag inom plastförpackningar med huvudkontor i småländska Gislaved.

Hallå där Kristin Geidenmark Olofsson, vad krävs på förpackningssidan för att lösa plastutmaningen?
Att hela värdekedjan jobbar tillsammans för att uppfylla de mål EU satt upp, enligt den tidsplan som är satt. Helst med framförhållning och åtgärder utöver det minimum man förväntar sig från Bryssel. Det vill säga upptag av återvunnet material, plastanvändning med ansvar och så vidare.

Hur ser du på dagens förpackningar?
Vi har nu möjligheten att gemensamt skapa en samsyn på design för återvinning för att raffinera flödena, skapa högre materialvärde samt möjliggöra högre upptag av återvunnet material. Det är i elfte timmen, men vi har fortfarande möjligheten

Vilka förändringar/förbättringar skulle du helst vilja se?
Att plastindustrin i Europa enar sig och tillsammans tar verkligt miljöpositiva initiativ, och tar sitt ansvar så till den grad att kommissionen inte ser ett behov att med regelverk tvinga oss till högre cirkuläritet.

Beskriv dina förväntningar på konferensen.
Att skapa en diskussion om hur vi skall arbeta framöver i Sverige och Europa och hur vi får ett större engagemang hos den svenska plastindustrins aktörer.

Se mer om eventet

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094