23948sdkhjf

Mindre plast än beräknat återvinns

Nya beräkningar visar faktisk återvinning.

Avfall Sverige har med hjälp av konsultföretaget Profu uppdaterat schablonvärden för beräkning av faktisk materialåtervinning. Plasten korrigeras ned kraftigt jämfört med tidigare studie, framgår det på organisationens hemsida. 

Ca 35 procent av de insamlade plastförpackningarna bedöms i dagsläget kunna materialåtervinnas. Resterande del, 65 procent, går till energiåtervinning. Tidigare har andelen som materialåtervunnits bedömts vara 75 procent. 

Plastavfallet från hushållen består av plastförpackningar och så kallad kommunplast som vissa kommuner har separat insamling av på återvinningscentraler. Till skillnad från plastförpackningar med nationellt insamlingssystem och system för producentansvar startade insamlingen av kommunplast på eget initiativ av kommunerna för att öka materialåtervinningsgraden. 

En kartläggning av det totala flödet av plastavfall, gjord av SMED, visar att knappt 10 procent av allt uppkommet plastavfall, alltså både  hushålls- och verksamhetsavfall, materialåtervinns till ny plast. 

Att kunna beräkna faktisk materialåtervinning ligger i tiden. I EU:s reviderade avfallsdirektiv är det stort fokus på ökad materialåtervinning och minskad deponering. År 2025 ska minst 55 procent av det kommunala avfallet i EU återvinnas till nya material. Målet ökar till 60 procent år 2030 och till 65 procent år 2035. EU tydliggör att det är faktisk materialåtervinning som ska mätas, understryker Avfall Sverige. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.112