23948sdkhjf

Sjunkande priser fick Stora Enso att backa

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Stora Enso fick en tuff avslutning sista kvartalet med sjunkande omsättning och resultat jämfört med föregående år. För helåret 2019 blev omsättningen 10 055 MEUR, även det en minskning mot 2018, 10 486 MEUR. Och det operativa rörelseresultatet sjönk till 953 (1 325) MEUR.

Stora Ensos VD och koncernchef Annica Bresky kommenterar resultatet för fjärde kvartalet 2019:

År 2019 avslutades med ett utmanande kvartal präglat av ett krävande marknadsklimat och framförallt väsentligt lägre massapriser. Vi har fokuserat på det vi kan påverka: kostnaderna, kassaflödet och att fokusera på värde mer än på volym. Det är tillfredsställande att vi var så tidigt ute med vårt lönsamhetsprogram. Det löper på snabbare än planerat och besparingarna under 2019 uppgick totalt till 150 MEUR. Nu ligger fokus på att fortsätta arbetet på de områden vi kan styra över för att vara redo för en lönsammare framtid när marknaden vänder.

Det verkliga värdet på våra skogstillgångar har ökat väsentligt sedan resultatet för tredje kvartalet publicerades. Det beror främst på uppskrivningen av det verkliga värdet av våra skogstillgångar i Sverige och i finska Tornator.

De lägre priserna under kvartalet hade en negativ inverkan på omsättningen och det operativa rörelseresultatet. Effekten på det operativa rörelseresultatet kompenserades dock delvis av de lägre kostnader som uppnåtts genom lönsamhetsprogrammet. Glädjande nog hade vi ett rekordhögt kassaflöde från den löpande verksamheten, tack vare en bra rörelsekapitalstyrning, och även extra utdelning och återbetalning av kapital från Bergvik Skog. Sett till helåret 2019 ligger omsättningen kvar över 10 miljarder euro och det operativa rörelseresultat har minskat och var otillfredsställande.

Styrelsen föreslår årsmötet en utdelning på 0,50 EUR per aktie, oförändrat från föregående år.

Våra transformationsprojekt rullar på bra och kraftlinerproduktionen vid bruket i Uleåborg förväntas kunna starta i slutet av 2020. Vi fortsätter också att utveckla nya innovationer för att stärka vår portfölj. För att kunna leverera konkurrenskraftiga alternativ till fossilbaserad plast har vi investerat i byggandet av en pilotanläggning för biobaserad plast. Med detta steg riktar vi in oss på användningsområden såsom barriärskikt i transparenta förpackningar. Tillsammans med det finska startupföretaget Sulapac har vi lanserat på marknaden ett förnybart och biologiskt nedbrytbart sugrör. Det är ett av våra bidrag för att bekämpa det globala problemet med plastavfall.

Vi fortsätter lanseringen av nya produkter som ger våra kunder tillgång till digitala lösningar för utveckling av sina affärsverksamheter. Inom detta område är jag stolt över att vi har inlett ett globalt samarbete med Atos för att kunna erbjuda nya automatiserade detaljhandelslösningar och tjänster. Med hjälp av RFID-teknik kan vi utrusta varuautomater för snabba och enkla inköp.

Eftersom hållbarhet är kärnan i vår verksamhet tar vi nya steg för att uppmuntra byggande i trä. Vi har lanserat ett nytt byggkoncept som hjälper arkitekter, ingenjörer och fastighetsutvecklare att utforma kontorsbyggnader i trä. Vi är involverade i ett antal nya byggprojekt med trä som huvudmaterial, under det här kvartalet i Österrike, Belgien, Frankrike, Nederländerna och Schweiz. Att bygga i trä innebär upp till 70 % kortare byggtid, upp till 80 % färre lastbilsleveranser till byggplatsen och en minskning av koldioxidutsläppen med upp till 75 %, bara för att nämna några av fördelarna.

Eftersom samhällets utveckling mot en cirkulär bioekonomi går allt snabbare, skapar vi en organisation som ytterligare stärker vår förmåga att driva innovation och hållbarhet med en gemensam agenda. Därför skapade vi vid årsskiftet en ny struktur för våra förpackningsdivisioner. Från och med 2020 kommer vår nya division Forest - som förbättrar möjligheterna till värdeskapande ur våra skogstillgångar − att redovisas separat för ökad transparens.

När det gäller affärsklimatet i Norden skulle jag vilja uttala några varningens ord. I skogsindustrin, liksom i alla andra branscher, behövs förutsägbarhet. Därför är det problematiskt när samhället påverkas av strejker vilket varit fallet under det nya året. Det är oerhört viktigt för länderna i den här delen av världen att säkerställa exportindustrins konkurrenskraft och se till att vi alla är väl rustade för att konkurrera globalt.

Jag kan nu se tillbaka på mina första två månader i rollen som VD och jag är stolt och glad att få arbeta med alla duktiga kollegor överallt i företaget. Vi är här för att leverera tillväxt och vinst, och flytta fram gränserna för hållbarhet tillsammans med befintliga och nya kunder, partners och investerare.

Framtiden växer i skogen!

Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu
Plus

HÅLLBARHET
Korken måste sitta kvar

En hel bransch förbereder sig inför kommande lagstiftning som en följd av EU:s direktiv om engångsplast "Single Use Plastic Directive".

Skatt orsakar arbetslöshet

Den svenska plastpåseskatten gör nu folk arbetslösa på den svenska landsbygden.

Framtida glas i PLA

Icas obemannade test – fler unga kunder och höga snittköp

Finska Posten köper Aditro

H&M erbjuder fossilfria leveranser ihop med Instabox

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan, onsdagar och fredagar.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Skapar jobb och rensar hav från 100 000 ton plast

Organisationerna Hand in Hand och Håll Sverige Rent har mottagit ett bidrag på 22,9 miljoner kronor från Svenska Postkodlotteriet för att genomföra projektet Waves of Change.

Arkiv

Matsvinnet från butiker tre gånger så stort

Ny mätmetod gav dramatisk ökning.

Ny certifiering för livsmedel

Corona-viruset ställer in Luxe Pack

Först med pappersomslag

Garant plastbantar 20 ton

Södra först i världen med fossilfri biometanol

Södra har byggt världens första fabrik för kommersiell biometanol, ett hållbart drivmedel från skogsråvara, vid massabruket i Mönsterås.

HP Indigo behåller försprånget

Missa inte hur digitaltrycket förändrar förutsättningarna för förpackningsproduktion. Visutech står som värd för Pack@lunch kommande fredag den 28 februari.

Canon visade fullfjädrad hybrid

Canon visade Océ LabelStream 4000 Series på Labelexpo i höstas. Pressen presenterades första gången 2018, men har förfinats och hade sin officiella världspremiär på Labelexpo Europe.

Dags för framtidsspaning

All engångsplast borta på Lidl

Postnord säljer dagligvarulogistiken

Förpackningen störst klimatpåverkan

Första förpackningsfria butiken till Stockholm

Plast på kartong ett minne blott?

Stora Enso lanserar nya kartongkvaliteter med barriärer för att ersätta plast i livsmedelsförpackningar.

Plus

Han ska förädla skogens rester

Jodå, även vi har problem med plastpåsar i naturen

Den 1 maj införs som bekant en ny skatt på plastpåsar.

Hallå Där Håkan Ohlsson!

De höjer priset på kraftliner

Ljus styr plastens rörelse

Emballator Tectubes investerar i ny teknik

Lantmännen: högsta resultatet någonsin

Biobaserad och nedbrytbar

Axfood passerar 50 miljarder

På Nytt Jobb
Ny på Tara Pac

Hittar och reparerar egna skador

Mindre plast än beräknat återvinns

Etablerar kontor i Mexico

Hallå där Caroline Uddström!

Design
Tio finalister klara!

Se alla Företagens egna nyheter

Hur kan RFID öka din konkurrenskraft?

Gör 2020 till året för smart tillverkning!

Nytt samarbete mellan HMS Networks och Wexoe AB

Vad krävs för framgångsrika automationslösningar?

Du kan snabbt och enkelt se att muttrarna är rätt monterade!

Microspot-lysdioder för exakta utvärderingar!

Sträckfilm med sockerrör – CO2 positiv

Framtidens plastpallsystem ger unika fördelar

Vakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhus

Det började med en rostig amerikanare…

DS Smith talar om förpackningstrender på Digital Trends

Energieffektiv förpackning av pizzatopping

Givare som tål tuffare miljöer!

Säkerhet över IO-Link!

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Podcast: Hur ska vi få hö på plastberget?

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

DS Smith presenterar Easy Ad på Euroshop

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Wellplast AB söker förpackningskonstruktör

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

DS Smith ansluter till 4evergreen

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Optoelektroniska givare, till vilken nytta?

Sänd till en kollega

0.125