23948sdkhjf

"Plastpåseskatten ett bakslag"

Riksdagen beslutade igår att införa en skatt på plastpåsar.

– Skatten är ett bakslag för både miljön och svensk industri då skatten kommer att leda till minskad plaståtervinning och ökade koldioxidutsläpp, menar Andreas Malmberg, vd Trioplast Industrier AB och Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM i ett gemensamt uttalande.

- Plastpåseskatten innebär slutet för ett av de bästa cirkulära initiativen inom svensk handel och industri. De svenska plastpåsarna är unika ur ett globalt perspektiv och innehåller till största del återvunnen och biobaserad plast, säger Andreas Malmberg, vd Trioplast Industrier AB.

De menar att regeringen och dess samarbetspartier har ignorerat den massiva kritik som riktats mot skatten och räknar upp en rad saker som skatten kommer att leda till:

– Minskad återvinning av plast

– Ökad användning av förpackningar

– Ökad resursförbrukning

– Ökade koldioxidutsläp

– Vi ser med stigande förvåning när partier presenterar skattehöjningar under täckmanteln ”grön skatteväxling”. Svenska företag är globala föredömen när det gäller resurseffektivitet och återvinning. Detta är en rent fiskal skatt som inte har någon koppling till miljön, säger Magnus Huss, förbundsdirektör IKEM.

Som Nordens största tillverkare av miljöbärkassar i plast använder Trioplast en stor del av de 20 000 ton plast som varje år återvinns i Sverige.

– Vi har gjort tunga investeringar för att tillmötesgå det ökade behovet av miljömässiga plastprodukter och vi ser att skatten kommer slå hårt mot vår konkurrenskraft, avslutar Andreas Malmberg, vd Trioplast Industrier AB.

Svenska Trioplast Industrier AB är Europas ledande tillverkare av plastpåsar och tvingades som ett resultat av miljökampanjen mot plastpåsar stänga en fabrik i Fjugesta i somras. I den för Lekebergs kommun viktiga industrin försvann 30 arbetstillfällen när fabriken stängde.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.062