23948sdkhjf

Tetra Pak leder racet mot förnybart

Tetra Pak överväger att helt gå över till växtbaserat material på takåsförpackningen Tetra Rex.

Miljömärkning Sverige som förvaltar miljömärket Svanen deklarerade förra våren att det nu även skulle bli möjligt för förpackningar att Svanen-märkas. Detta tog Tetra Pak först av alla till sig och satte omgående igång arbetet med att certifiera sin helt växtbaserade förpackning Tetra Rex Plant-based i enlighet med Svanen-märkets nya regler för förpackningar.

–Svanen har en väldig hög igenkänningsfaktor i de nordiska länderna och ett mycket högt förtroende hos konsumenterna som garant för att produkten är framställd med största hänsyn till miljön. Det var något vi ville att konsumenterna skulle känna med vår förpackning Tetra Rex Plant-based, som hittills är den enda dryckesförpackningen i världen av helt förnybara material, berättar Erik Lindroth, Sustainability Director, Tetra Pak.

Tetra Rex Plant-based har rönt stor framgång, initialt på den nordiska marknaden, men på senare tid även i stora konsumentländer som Frankrike, Spanien, Storbritannien och Italien.

– Norden är som alltid föregångare när det gäller efterfrågan på miljöanpassade förpackningar. I Norden var t ex mer än 80 % av alla skruvkorkar vi levererade 2019 gjorda av växtbaserad plast från sockerrör. Totalt har vi sedan Tetra Rex Plant-based lanserades flyttat 15 000 ton plast från fossil till förnybar råvara bara på de förpackningar som sålts i Norden.

Tetra Rex Plant-based finns i bestruken vit dryckeskartong, men den nu Svanen-märkta, världens första Svanen-märkta dryckeskartong, levereras i Stora Ensos nya dryckeskartong-kvalitet Natura Life. Den saknar den utvändiga bestrykningen med krita och har en helt brun utsida. Detta signalerar kartongens naturvärden. Tetra Paks kund Wapnö Gård använder sedan tidigare Tetra Rex Plant-based för sin mjölk och är först med den Svanen-märkta dryckeskartongen.

När intresset nu ökar för Tetra Rex Plant-based har Tetra Pak förmågan att leverera förpackningen till alla? Finns det tillräckligt med bioplast på marknaden?

– Vi arbetar med våra leverantörer för att söka och utveckla nya råvarukällor, men hittills är det endast den polyeten som framställs från sockerrör som finns i tillräckligt stora volymer. Och ja, vi klarar av den ökade efterfrågan. Frågan är om det ens kommer att finnas denna typ av kartongförpackning, takåsen med skruvkork, i annat än fossilfritt material i framtiden. Vi överväger helt att gå över till växtbaserat material på samtliga Tetra Rex-förpackningar, säger Erik Lindroth.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078