23948sdkhjf

Gaia lanserar nytt förpackningsmaterial

Gaia senaste innovation Biodolomer Fibre kan på alvar utmana användning av plast i förpackningar och bidra till att bryta världens fossilberoende.

Biodolomer Fibre är ett nytt revolutionerande biomaterial, helt utan Polylactid Acid (PLA), framtaget av Gaia BioMaterials och innovatören Åke Rosén. För varje ton fossil plast som ersätts sparas 6,6 ton koldioxid.

Materialet går utmärkt att återanvända och materialåtervinna, och till sist blir det ett effektivt förnyelsebart bränsle för el- och värmeproduktion. Det kan även brytas ner i vanlig kompostmiljö, och ger inte upphov till mikroplaster i natur eller hav.

I korthet kan innovationen beskrivas som ett nytt ersättningsmaterial för plast. Materialet bryts ner utan industriella processer. Grundmaterialen kommer mestadels från förnybara källor, framförallt dolomit och vegetabiliska ämnen. Materialet väntas kunna ersätta 80 % av alla volymplaster, dvs ungefär 300 miljoner ton globalt på årsbasis.

Det förnybara materialet bryts ner i en vanlig kompostmiljö, exempelvis i ett kompostkärl för organiskt avfall av den typ man kanske har i trädgården, eller hos avfallshanteringen.

Men det viktigaste är att återanvända slutprodukterna och sedan återvinna materialet som bas för nya produkter. I slutskedet är den värdefullaste återvinningsprocessen inom Sverige och EU insamling till energiåtervinning, där Biodolomer fungerar som ett effektivt förnyelsebart bränsle för kommuners el- och värmeproduktion.

– Återanvändning och materialåtervinning ger störst klimatnytta, vilket ska prioriteras oavsett fossil plast eller förnybara material. Men när materialet väl är uttjänt och kvaliteten är för låg så finns en tydlig klimatnytta för energiåtervinningsanläggningar när Biodolomer ersätter fossila plaster, säger Mattias Bisaillon, Profu (Projektinriktad FoU i Göteborg).

I en livscykelanalys (LCA) utförd på uppdrag av EU (Life) av PROFU, konstateras en besparing vad gäller koldioxid på 6,6 ton för varje ton fossil plast som ersätts. Materialet ger även ett stort positivt utfall jämfört med sockerrörsbaserat polyethylene (PE).

Analysen gäller grundmaterialet Biodolomer och avser svenska förutsättningar för bärkassar 2019. För det nya Biodolomer Fibre har ännu ingen LCA utförts, men Gaia ser framför sig ytterligare en förbättring, exakt hur mycket får kommande analyser utvisa.

Enligt Naturvårdsverket använder svenskarna 1,3 miljoner ton fossil plast per år. Om 80% av denna volymplast ersätts skulle detta leda till besparingar på cirka 6,9 M ton av koldioxid per år, vilket motsvarar koldioxidutsläpp från ungefär 2,3 M bilar, ca hälften av den svenska bilparken.

– Det nya materialet bidrar starkt till att bryta det fossila beroendet och ger samtidigt väsentliga fördelar både för industrin och konsumenten. Biodolomer Fibre har alla möjligheter att revolutionera plastindustrin, säger Åke Rosén, innovatör och grundare av Gaia BioMaterials AB.

Gaia Biomaterials, Helsingborg, är verksamt inom CleanTech med fokus på Advanced Materials. Livscykelanalysen har utförts av PROFU.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078