23948sdkhjf

Expac firade PLM 100 år

I slutet av november samlades ett femtiotal gamla kollegor i det som en gång var PLM, ett av Sveriges största förpackningsföretag. Kollegorna har genom åren hållit kontakt med varandra genom att träffas någon gång om året i sällskapet Expac. Denna gång var det särskilt många anmäla till mötet då PLM:s 100-års jubileum skulle firas.

PLM är för den som varit med i förpackningsbranschen ett tag ett välkänt företag. PLM var ett skånskt företag med säte i Malmö som blev börsnoterat och sedan såldes till engelska Rexam, där den tidigare VD:n i PLM Rolf Börjesson då blivit anställd som koncernchef. PLM hade sina glansperiod på 1970-

-80 och 90-talet då det utvecklades till en internationell förpackningskoncern med verksamhet inom en rad olika förpackningsslag, som glas, metall, dryckesburkar och rigida plastförpackningar. Flertalet av de som deltog på Expacs jubileumsfirande för PLM, som i år skulle ha fyllt 100 år, arbetade i företaget under senare hälften av 1900-talet.

Talen till 100-åringen var många och underhållande då anekdoter från flydda tider berättades och vars innebörd ibland återknöts till dagens läge i förpackningsbranschen. Inget är nytt under solen skulle man väl kunna sammanfatta det hela. Förutom de många kollegornas tal till 100-åringen var Krister Asplund från Absolut (Pernod Ricard), en av dåtidens PLM:s största kunder, inbjuden som gästtalare, liksom jag själv.

Krister berättade hur det intima samarbetet mellan Absolut och PLM formade succén i Limmared där Absolut-flaskorna idag tillverkas. Jag gav en kort lägesrapport om nordisk förpackningsindustri av idag, och kunde konstatera att församlingen höll sig väl uppdaterad med branschen. Så lätt släpper man inte kontakten med en bransch som man har varit verksam i i flera decennier.

Avslutningsorden hölls av dåvarande VD och koncernchef Rolf Börjesson som framförde allas tack till Per Erlandsson och Paul Histrup för att de håller gemenskapen och samvaron vid liv genom Expac och ser fram emot många fler träffar. Han väckte också förslaget att nedteckna PLM:s historia som på ett så föredömligt sätt getts liv under kvällen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078