23948sdkhjf

Miljöfrågan viktig bland unga

Att intresset för miljö- och klimatfrågan hos landets skolungdomar är stort märks i Pantameras årliga skoltävling Pantresan. Nu är höstens upplaga av tävlingen avgjord och vinnarklassen har just mottagit en prischeck på 10 000 kronor från Pantamera.

Utbildningspaketet och skoltävlingen Pantresan har engagerat landets elever kring återvinning i över tio år. Sammanlagt har fler än 100 000 elever deltagit genom åren. Under höstens omgång har 282 klasser deltagit, och under året har hela 838 klasser deltagit. När tävlingen nu avgörs kammar eleverna på lilla Huddunge Byskola i Heby kommun, Uppsala län, hem tävlingens första pris.

– Syftet med Pantresan är att i tidig ålder väcka barnens intresse och öka kunskapen om miljöfrågor i allmänhet och återvinning i synnerhet. Pantresan är ett mycket uppskattat utbildningspaket, både bland lärare och elever. Vi är glada och stolta att på ett lekfullt och samtidigt pedagogiskt sätt kunna bidra till ett ökat engagemang i hållbarhetsfrågor, säger Katarina Lundell, kommunikationschef för Pantamera/Returpack.

Svenska folket är bland de bästa i världen på att panta. År 2018 pantade vi över 2 miljarder burkar och PET-flaskor, det är ett snitt på 201 förpackningar per person. Den sammanlagda pantningen motsvarar en besparing på omkring 166 000 ton koldioxid.

– Det är ofattbara mängder pant och en fantastisk miljöinsats, mer än 18 000 ton aluminium och drygt 22 000 ton PET-material har återvunnits och kan bli till nya burkar och flaskor. En viktig anledning till att vi är så bra på att panta är att vi har haft ett pantsystem så länge och att vi därmed lärt oss att göra rätt från början. Där har vår satsning på Pantresan bidragit, säger Katarina Lundell.

Vinnande skolklasser i årets Pantresan är:

1. Huddunge Byskola i Heby

2. Klass 3 på Carlshöjdsskolan i Umeå

3. Klass 6b på Vibyskolan i Sollentuna

Delad fjärde plats: Klass 2-3 på Trädgårdsskolan i Gävle, Klass 2 på Frötuna skola i Norrtälje, Klass 5 på Björnåkerskolan i Skellefteå, Klass 5 på Brålanda Skola i Vännersborg, Klass 1-3 på Gottne Byskola i Örnsköldsvik, Klass 1-2d på Salemsskolan i Salem, Klass 5 på Lammhults skola i Växjö, Klass 1 på Lotorp i Finspång, Klass vit på Årsta grundsärskola i Uppsala, Klass 2 a på Nordhemsskolan i Göteborg, Klass 4 på Hansåkerskolan i Ragunda, Klass 4 på Skönsmons skola i Sundsvall

Läs mer om pantresan: https://pantamera.nu/pantresan

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062