23948sdkhjf

Bioplastsektorn fortsätter växa

Den globala produktionskapaciteten för bioplast kommer att öka från cirka 2,1 miljoner ton 2019 till 2,4 miljoner ton 2024. Det visar European Bioplastics årliga uppdatering av marknadsdata.   

-I en alltmer miljömedveten miljö förutsägs den globala marknaden för bioplast växa med mer än 15 procent under de kommande fem åren, säger Hasso von Pogrell, vd för European Bioplastics. 

De biopolymerer som framförallt driver tillväxten är PP och PHA (polyhydroxyalkanoater). PHA är en viktig polymerfamilj som fortsätter att öka. Produktionskapaciteten beräknas att mer än tredubbla under de kommande fem åren. Polyestrarna Dessa polyestrar är biobaserade, biologiskt nedbrytbara.  

Produktionskapaciteten för PP uppskattas att nästan sexdubblas fram till 2024, beroende på dess utbredda tillämpning inom ett brett spektrum av sektorer. PP är ett mycket mångsidigt material som har utmärkta barriäregenskaper.  

Biobaserad, icke-biologiskt nedbrytbar plast, inklusive drop-in-lösningar av biobaserad PE och biobaserad PET, samt biobaserad PA, utgör för närvarande cirka 44 procent (nästan 1 miljon ton) av den globala produktionskapaciteten för bioplast. Produktionen av biobaserad PE förutspås fortsätta att växa eftersom ny kapacitet planerad i Europa under de kommande åren.  

Produktionskapaciteten för biobaserat PET har emellertid inte ökat med den hastighet som tidigare förutsetts. Den har istället minskat med åren. Fokus har istället förflyttats mot utvecklingen av PEF (polyetylenfuranoat), en ny polymer som förväntas komma in på marknaden 2023. PEF är jämförbar med PET, men är helt biobaserad och har dessutom överlägsna barriär- och termiska egenskaper, vilket gör den till ett idealiskt material för dryckesflaskor. 

Förpackningar är fortfarande det största användningsområdet för bioplast med nästan 53 procent (1,14 miljoner ton) av den totala bioplastmarknaden under 2019. Bioplastmaterial används dock även i många andra sektorer, och applikationsportföljen fortsätter att växa. Användningen av biobaserad plast ökade signifikant under 2019 inom segment som fordon & transport eller bygg & konstruktion, rapporterar European Bioplastics. 

Asien är fortfarande region där störst andel biobaserad plast produceras (över 45 procent).  En femtedel av produktionskapaciteten finns i Europa. Denna andel förväntas växa till upp till 30 procent år 2024. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079