23948sdkhjf

Enormt tryck när kallpastörisering återvänder till Sverige

Kallpastörisering är en nygammal teknik som spritts över världen men som aldrig tagit fart i Sverige. Det vill HPP Nordic nu ändra på.

Med dyrbar utrustning från USA har företaget sedan i oktober i sin anläggning i Landskrona börjat kallpastörisera produkter med hjälp av enormt högt tryck.

– Det är en himla enkel process egentligen där man först lägger produkten i en vattentank varpå man utsätter den för ett tryck på 6000 bar, vilket är 6 gånger trycket på botten av Marianergraven, säger Joakim Lundgren, vd på HPP Nordic.

Fördelarna med kallpastörisering är många enligt Joakim Lundgren.

– Den stora fördelen är att man kan förlänga hållbarheten på produkter som traditionellt inte kunnat pastöriseras. Så länge det finns en hyfsad vattenhalt i så går det att pastörisera och då pratar vi om allt från juicer till fisk men även mer torra produkter som parmaskinka. Sen förstörs inte näringsämnen som vitaminer och produkterna smakar likadant, helt utan tillsatser, säger han.

Kallpastörisering är vanligt i andra delar av världen och fick sitt genombrott i Mexiko vid pastörisering av guacamole, men det har aldrig tagit fart i Sverige.

– Det är jättekonstigt med tanke på att metoden faktiskt uppfanns i Sverige av Baltzar von Platen på 30-talet som en spinoff av teknik för diamanttillverkning, säger Joakim Lundgren.

Företag har prövat sig på liknande kallpastöriseringsprojekt i Sverige tidigare, bland annat med en metod som använder sig av ozon – men utan att lyckas.

– Det är en stor investering och det är för dyrt för en enskild producent. Därför erbjuder vi våra tjänster för alla företag som vill använda sig av den här processen vilket gör det ekonomiskt möjligt.

I dagsläget har HPP Nordic, som framförallt vänder sig till juice- och färdigmatsproducenter, 4-5 kunder varav två av dem redan nu använder sig av anläggningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094