23948sdkhjf

Tryckpressen som tar marknaden med storm

Konica Minolta har på kort tid seglat upp som nummer två över mest sålda digitala etikettpressar i Europa. På årets Labelexpo i Bryssel gick det dubbelt så bra som för två år sedan och inte mindre än elva nya AccurioLabel 230-pressar fick nya ägare på mässan.

Konica Minolta tog ett strategiskt beslut att ge sig in på marknaden för etikettproduktion så sent som 2015 och den första rulle-till-rulle tonerpressen levererades så sent som i början av 2016. Därefter har Konica Minolta hjälpt hundratals etikett-producenter runt om i världen att modernisera sin maskinpark. Inte mindre än 450 tonerpressar har i och med årets Labelexpo nu levererats till marknaden och enligt en marknadsundersökning i InfoSource i våras har Konica Minolta erövrat platsen som den näst mest sålda digitala etikettpressen i Europa.

– Vi identifierade ett prissegment i marknaden där ingen befann sig och där vi ansåg att vi kunde göra skillnad med vår tonerteknik. Vi ligger betydligt lägre i pris än andra etablerade digitala etikettpressar rulle-till-rulle och med ett kvalitets- och produktionskoncept som attraherar marknaden, säger Edoardo Cotichini, Team Manager Industrial Printing, Konica Minolta Business Solutions Europe.

På Labelexpo visade Konica Minolta den nya AccurioLabel 230-pressen, uppföljaren till succéartade föregångaren AccurioLabel 190. Två maskiner fanns i montern och den ena visades för första gången med ett flexoverk inline för tryck av täckvit. Flexostationen levereras av Grafiska Maskinfabrik (GM) som är Konica Minoltas utvecklings- och tillverkningspartner i Europa.

AccurioLabel 230 en elektrografisk torrtonerpress som trycker högkvalitetsbilder i en upplösning på 1200 dpi x 8 bit med en maxhastighet på 23,4 meter i minuten. I pressen används standardmaterial för etikettproduktion med en ytvikt på 81-256 g/m2, såväl papper som syntetiskt papper YUPO och film i PP och PET, utan förbehandling. Som andra torrtonerpressar är begränsningen PE-film och tunn film som inte klarar värmen vid överföringen av toner till substratet.

Pressen är utrustad med alla funktioner man förväntar sig av en modern automatiserad tryckpress som kontinuerlig kontroll av banspänning för perfekt register, kontinuerlig banrengöring som tar bort små partiklar från substratet som kan påverka tryckkvaliteten, kontinuerlig mätning av bilddensitet som är kopplat till ett avancerat färgkontroll- och styrsystem.

AcurrioLabel 230 kan justeras för banbredderna 250 mm och 330 mm med byte av nyckelkomponenter och för tryck på förtryckt material krävs ett särskilt utrustningspaket. Maximal bildbredd och bildlängd är 320 mm respektive 1,195 meter.

– Den senaste tidens försäljning är återigen ett lysande exempel på hur företag i allt högre grad vänder sig till vår teknik i världsklass för etikettproduktion. Det sker en seismisk förändring i branschen mot kortare körningar och just in time produktion där etikett-tryckare och konverterare behöver det bästa kvalitetstrycket vilket levereras i vår AccurioLabel 230 etikettpress. Vår dedikerade marknadsmetod fungerar. Vi är här för resan. Vi är inte längre i starten, vi är på väg uppåt, säger Edoardo Cotichini.

Konica Minolta delade i år monter med MGI Digital Technology, en strategisk partner som delägs av Konica. I montern som var dubbelt så stor som Labelexpo 2017, 380 m2, visades den tidigare i år lanserade efterbehandlingsmaskinen MGI JETvarnish 3D Web. Det är en inkjetmaskin för effekter på rullmatad media som etiketter och förpackningsfilm. I maskinen kan man lägga på UV-spotbestrykning med 2D och 3D, prägla varmfolie, och lägga på metallisk, holografisk och färgad folie samt stansa och skära. Maskinen har en arbetsbredd på 420 mm och jobbar i en hastighet på upp till 42 m/min. Här kan man skapa taktil effekt och reliefeffekt i tjocklekar på upp till 232 mikrometer.

I montern inrymdes också oberoende Industrial Inkjet Ltd (IIJ), företaget för försäljning och teknisk support av Konica Minoltas industriella inkjetmunstycken utanför Asien. IIJ presenterade nyheten att man har utvecklat en rad standardmoduler för applicering i vanliga flexopressar för etikettproduktion. Under hela showen visades också viktiga framsteg inom programvara med hjälp av augmented reality genom Konica Minoltas genARate-app och andra appar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.25