23948sdkhjf

Tryckpressen som tar marknaden med storm

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Konica Minolta har på kort tid seglat upp som nummer två över mest sålda digitala etikettpressar i Europa. På årets Labelexpo i Bryssel gick det dubbelt så bra som för två år sedan och inte mindre än elva nya AccurioLabel 230-pressar fick nya ägare på mässan.

Konica Minolta tog ett strategiskt beslut att ge sig in på marknaden för etikettproduktion så sent som 2015 och den första rulle-till-rulle tonerpressen levererades så sent som i början av 2016. Därefter har Konica Minolta hjälpt hundratals etikett-producenter runt om i världen att modernisera sin maskinpark. Inte mindre än 450 tonerpressar har i och med årets Labelexpo nu levererats till marknaden och enligt en marknadsundersökning i InfoSource i våras har Konica Minolta erövrat platsen som den näst mest sålda digitala etikettpressen i Europa.

– Vi identifierade ett prissegment i marknaden där ingen befann sig och där vi ansåg att vi kunde göra skillnad med vår tonerteknik. Vi ligger betydligt lägre i pris än andra etablerade digitala etikettpressar rulle-till-rulle och med ett kvalitets- och produktionskoncept som attraherar marknaden, säger Edoardo Cotichini, Team Manager Industrial Printing, Konica Minolta Business Solutions Europe.

På Labelexpo visade Konica Minolta den nya AccurioLabel 230-pressen, uppföljaren till succéartade föregångaren AccurioLabel 190. Två maskiner fanns i montern och den ena visades för första gången med ett flexoverk inline för tryck av täckvit. Flexostationen levereras av Grafiska Maskinfabrik (GM) som är Konica Minoltas utvecklings- och tillverkningspartner i Europa.

AccurioLabel 230 en elektrografisk torrtonerpress som trycker högkvalitetsbilder i en upplösning på 1200 dpi x 8 bit med en maxhastighet på 23,4 meter i minuten. I pressen används standardmaterial för etikettproduktion med en ytvikt på 81-256 g/m2, såväl papper som syntetiskt papper YUPO och film i PP och PET, utan förbehandling. Som andra torrtonerpressar är begränsningen PE-film och tunn film som inte klarar värmen vid överföringen av toner till substratet.

Pressen är utrustad med alla funktioner man förväntar sig av en modern automatiserad tryckpress som kontinuerlig kontroll av banspänning för perfekt register, kontinuerlig banrengöring som tar bort små partiklar från substratet som kan påverka tryckkvaliteten, kontinuerlig mätning av bilddensitet som är kopplat till ett avancerat färgkontroll- och styrsystem.

AcurrioLabel 230 kan justeras för banbredderna 250 mm och 330 mm med byte av nyckelkomponenter och för tryck på förtryckt material krävs ett särskilt utrustningspaket. Maximal bildbredd och bildlängd är 320 mm respektive 1,195 meter.

– Den senaste tidens försäljning är återigen ett lysande exempel på hur företag i allt högre grad vänder sig till vår teknik i världsklass för etikettproduktion. Det sker en seismisk förändring i branschen mot kortare körningar och just in time produktion där etikett-tryckare och konverterare behöver det bästa kvalitetstrycket vilket levereras i vår AccurioLabel 230 etikettpress. Vår dedikerade marknadsmetod fungerar. Vi är här för resan. Vi är inte längre i starten, vi är på väg uppåt, säger Edoardo Cotichini.

Konica Minolta delade i år monter med MGI Digital Technology, en strategisk partner som delägs av Konica. I montern som var dubbelt så stor som Labelexpo 2017, 380 m2, visades den tidigare i år lanserade efterbehandlingsmaskinen MGI JETvarnish 3D Web. Det är en inkjetmaskin för effekter på rullmatad media som etiketter och förpackningsfilm. I maskinen kan man lägga på UV-spotbestrykning med 2D och 3D, prägla varmfolie, och lägga på metallisk, holografisk och färgad folie samt stansa och skära. Maskinen har en arbetsbredd på 420 mm och jobbar i en hastighet på upp till 42 m/min. Här kan man skapa taktil effekt och reliefeffekt i tjocklekar på upp till 232 mikrometer.

I montern inrymdes också oberoende Industrial Inkjet Ltd (IIJ), företaget för försäljning och teknisk support av Konica Minoltas industriella inkjetmunstycken utanför Asien. IIJ presenterade nyheten att man har utvecklat en rad standardmoduler för applicering i vanliga flexopressar för etikettproduktion. Under hela showen visades också viktiga framsteg inom programvara med hjälp av augmented reality genom Konica Minoltas genARate-app och andra appar.

Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Grönsakshallen Sorunda tar bort plasten

Nya guidelines för återvinningsbarhet

Målsnöret allt närmare för Braskems nya PP-fabrik

Svegro plastbantar och blir mer cirkulär

Coca-Cola testar förarlösa transporter – ihop med Axfood

Stora Enso möblerar om i divisionerna

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Sundström ett finskt Lejon

Arkiv

Ny äggförpackning för Stjärnägg

Nu brådskar det

Bidrag till Better with Less – Design Challenge 2019–2020 ska vara inlämnade senast den 5 januari.​ ​​​​

Utvecklar chipspåse utan plastfilm

Plus

Återvinner plast från organiskt avfall

FTI: Sätt miljönyttan i fokus

Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI, publicerar idag en rapport om framtidens insamlings- och återvinningssystem.

Biobaserat och bionedbrytbart

PLA bryter ny mark

Ny tungviktare från Omron

Ny låda för matleveranser direkt till dörren

Easyfairs renodlar varumärket Empack

Kommuner får inte bekosta förpackningsinsamling

Affärsmöjligheter i en djungel av marknadskrav

Handeln är mer global än någonsin, men olika länders regelverk utgör ofta handelshinder. Den som exporterar eller importerar måste ha koll på en djungel av marknadskrav.

Löfbergs prisas i Kanada

Scanfill investerar i ny produktionslinje

Plus

Förändringar som påverkar förpackningstryck

Vad väntar runt hörnet för landets förpackningstryckare? Använder vi rätt material? Det var frågan som Per Branzén, Sweflex, ställde sig när han presenterade programmet på höstmötet i föreningen, för ett 50-tal deltagare som samlats på Hotel Tylösand i oktober.

Boxon tar greppet om automation

Boxon är förpackningsföretaget som tar allt större grepp om värdekedjan kring förpackningar och nu kan erbjuda konceptuella helhetslösningar även för e-handelsföretagens förpackningsbehov.

Unik rapport äntligen här!

Returkartong får ny vd

Dryckesjätten satsar på rPET

Ny kakförpackning har blivit återvinningsbar

Centralt beslut: Coop fimpar plastpåsarna – inför papperspåsar

Returpack välkomnar Coca-Cola-initiativ 

Ny terminal i Ryssland

Lina Bergström slutar som vd för ÅI

Lösvikt framtidens trend?

Svensk sensorteknik kan halvera antalet transporter

Livsmedelsföretagen vill se miljoner till forskning

Storpack för ägg helt utan plast

Ett steg närmare plastreturraffinaderi

Se alla Företagens egna nyheter

Hur minskar du driftstopp hos er?

Specialdesignad Lösning till KVIK

Balluff ger dig maximal energi!

Recept på framgång: Optimal förpackning till Optimel-sallad

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Future Materials Catapult Center

Spårbarhet och all information är tillgänglig i realtid!

Hållbar paketering stärker potatismärke

Förbättra ditt matarsystem med IO-Link!

Pålitlig och utbytbar detektering av delar med RFID.

Unika material ger ESD-skydd åt känsliga produkter

Hur är din hälsa?

Har du koll på din produktion?

Spårbarhet uppnås med RFID-teknik!

Så bidrar Superfos till den cirkulära ekonomin

Optisk filtrering, vad är det som krävs?

Det optimala skyddet för golv och andra ytor under byggnatio

Dolphin vätskeringvakuumpumpar

Allen-Bradleys 7 nya säkra I/O moduler förenklar integrering

Lasersvetsning av plast

Ny kakförpackning som blivit återvinningsbar

Effektiv vakuumförsörjning för tillverkning av husbilar

BUS eller godis?

Kostnadseffektiv kommunikation med IO-link!

Sänd till en kollega

0.151