23948sdkhjf

Cider som kulturbärare

Kiviks Musteri lanserar i samarbete med konstnärer på Österlen en cider som får en etikett illustrerad av en konstnär. Den lokalproducerade cidern kommer i en begränsad upplaga och ska få en ny etikett illustrerad av en ny konstnär i samband med konstveckan varje år.

Kiviks Musteri och ÖSKG (Östra Skånes Konstnärsgrupp) presenterar ett nytt samarbete som ska bli en tradition. I samband med den årliga konstrundan kommer man att lansera en skånsk cider, där etiketten är målad av en konstnär ansluten till ÖSKG. Först ut nästa år, våren 2020, är målaren och illustratören Karin Palola.

Tanken föddes i ett möte med Kiviks Musteri och ÖSKG där det gemensamt diskuterades hur kultur och näringsliv kan samverka och göra saker ihop. Varför inte sammanföra två av Österlens starka kännetecken - äpplena och det lokala konstnärskapet? Resultatet blir en lokalproducerad, skånsk cider som varje år får ett nytt, unikt konstnärligt uttryck, i en begränsad upplaga.

– Vi har lärt oss att i vår bygd måste vi jobba tillsammans och bygga på varandras kompetenser. Det är i det mötet som det skapas nya sammanhang som är bra för bådas verksamheter, säger Susanne Lindblad, verksamhetschef på ÖSKG.

– Det här är ett fint exempel på hur kultur och näringsliv kan samverka, fortsätter Susanne.

Båda är två väletablerade aktörer på Österlen; Kiviks Musteri firade 130 år i fjol och Konstrundan på Österlen har funnits i över 50 år. Nu blickar man framåt och startar igång projektet med hjälp av yngre krafter. Carl Levinsson, 5:e generationen Kiviks Musteri, är cidermakaren som ska se till att de skånska äpplena jäses till en utsökt cider. Karin Palola, en av ÖSKG´s yngsta medlemmar, ska visualisera sin kärlek till Österlen på etiketten.

– Vi vill verka för ett levande Österlen där fler ska få upptäcka den kultur som finns här, i form av konst, mat och dryck och natur. Med ett ökat samarbete tror vi att Österlen blir än mer attraktivt för våra besökare. Vi är väldigt glada och stolta över att få lyfta in den lokala konsten på våra produkter, säger Carl Levinsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109