23948sdkhjf

En fjärde maskin tas i drift

Rottneros Packaging tar i drift ytterligare en maskin för sin förpackningsproduktion av fibertråg i slutet av detta året. Efter intrimning av den nya maskinen räknar man med en kapacitet på 50-80 miljoner tråg per år i fabriken i värmländska Sunne.

I Rottneros senaste kvartalsrapport kan man läsa att massabolagets satsning på förpackningstillverkning följer plan.

– Efterfrågan på klimat smarta förpackningsprodukter och fibertråg är fortsatt stor och växer kraftigt, står det att läsa.

Rottneros Packaging, koncernens utvecklingsområde för fibertråg, startade kommersiell tillverkning av formpressade tråg i en ny fabrikslokal i Sunne under första kvartalet 2019. En fortsatt upptrappning av produktionen har skett under tredje kvartalet. Hittills uppgår investeringen i den nya fabriken till cirka 30 MSEK och består till större del av ett nytt anpassat system för att bereda massa och tre maskiner för tillverkning av tråg.

Ytterligare en maskin köptes i slutet av mars. Den är provkörd hos leverantör under andra kvartalet och tas i drift i slutet av 2019. Efter idrifttagning beräknas kapaciteten i fabriken uppgå till 50–80 miljoner tråg per år, beroende på storleken av producerade tråg. Trågen är främst avsedda för livsmedel och som ersättning för engångsartiklar i plast, men kan även användas för förpackningar för elektronikprodukter och andra komponenter.

Trågen kan tillverkas med och utan barriär, de är gjorda av förnybar svensk skogsråvara och helt fria från PFAS (högfluorerade ämnen). Trågen är återvinningsbara som pappersförpackningar. Genom EU-projektet, Pulpacktion, arbetar Rottneros även med att utveckla helt biobaserade förpackningstråg till ett konkurrenskraftigt pris och på så sätt bidra till en mer hållbar utveckling. Projektet startade i oktober 2016 och pågår i fyra år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095