23948sdkhjf

Förbud mot plastpåsar

Från januari 2020 får inte fler plastpåsar säljas i Österrike. Detta beslutades enhälligt i det österrikiska Nationalrådet tidigare denna månad.

För dom påsar som redan finns på marknaden kommer det att finnas en övergångsperiod fram till slutet av 2020. Undantag från förbudet gäller endast för stabila återanvändbara påsar med sydda anslutningar och handtag, samt för tunna påsar som huvudsakligen är tillverkade av förnybara material.

Även i Danmark införs strängare regler för försäljning av plastpåsar. Även om Danmark redan ligger under EU:s direktiv beträffande lätta plastpåsar vill de gå ett steg längre och införa ett förbud mot fri distribution av plastpåsar med mindre än 30µm i tjocklek från 1 januari 2020. Det kommer dock att finnas en övergångsperiod på 6 månader för producenter, importörer och säljare.

Och i Storbritannien har försäljningen av plastpåsar sjunkit med 90 procent på bara några år. Denna dramatiska minskning beror till största delen på en avgift på 5 pence per påse som infördes 2015. I genomsnitt köper nu de engelska kunderna endast 10 plastpåsar per år jämfört med 140 påsar 2014 innan avgiften infördes.

Som vi tidigare rapporterat om föreslår den svenska regeringen en skatt på 3 kronor per plastbärkasse och 30 öre för de tunnare plastpåsar som används för exempelvis frukt och grönt.

Källa: Tysk Svenska Handelskammaren

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109