23948sdkhjf

Kemiskt återvunnen plast tillgänglig på marknaden

Tara Pac, ledande återförsäljare av plastemballage i Sverige, höll i förra veckan en miljödag för kunder och samarbetspartner. Ett av företagen som Tara Pac representerar i Sverige är danska Schela Plast som visade ett urval av alternativa plaster till konventionell jungfrulig oljebaserad plast.

Schela Plast är bland de första att kunna erbjuda förpackningar av kemiskt återvunnen plast. Det är plasttillverkaren SABIC som i år har börjat tillverka återvunnen plast av blandat plastavfall genom en pyrolysprocess. Det blandade plastavfallet bryts ner i molekyler och utifrån pyrolysoljan tillverkas ny plast som har ISCC-certifierats.

SABIC samarbetar med Plastic Energy Ltd som vid sin anläggning i Spanien har tagit fram de första volymerna Tacoil, olja av kemiskt återvunnen plast. Lanseringen av plasten som tillverkas i SABIC:s petrokemiska anläggning i Nederländska Geelen föregår en planerad storskalig satsning på kommersiella pyrolysanläggningar och plastvolymer från upparbetat plastavfall i Nederländerna med start år 2021.

Vi kan alltså räkna med att det kommer att finnas en rad olika återvunna plastkvaliteter i framtiden. Läs mer om Miljödagen och alternativa plaster från Tara Pac i nästa utgåva av Packmarknaden, ute lagom till Empack den 2-3 oktober där ni också kan träffa Tara Pac i monter E:08.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11