23948sdkhjf

Hans Rausing har gått ur tiden

Hans Rausing är död. Han avled natten mot fredagen i sitt hem i England med sin hustru Märit vid sin sida. Hans Rausing blev 93 år.

Hans Rausing var tillsammans med sin bror Gad Rausing den som byggde upp familjeföretaget Tetra Pak. Företagets grundades av föräldrarna Ruben Rausing och Elisabeth Varenius. När Hans Rausing tillträdde som VD 1950 hade företaget 7 anställda. När Hans Rausing 1995 sålde sin del av företaget som då hette Tetra Laval, efter förvärvet av Alfa Laval två år tidigare, hade företaget 36 000 anställda.

Tetra Pak blev under de drygt 40 år Hans Rausing ledde företaget och sedermera koncernen världens i särklass största förpackningsföretag, en position som man har behållt sedan dess, med en omsättning idag överstigande en miljard euro. Tetra Pak är ett stycke svensk industrihistoria sprungen ur ett annat välkänt svenskt förpackningsföretag Åkerlund & Rausing, som startades 1929 av Ruben Rausing och Erik Åkerlund. Företaget blev med tiden ett av Europas största förpackningsföretag och det var inom detta företag som de första stegen togs i riktning mot att utveckla en mjölkförpackning.

Från den första mjölkförpackningen Tetraed utvecklades sedermera Tetra Brik och Tetra Rex och efter det en rad andra kartongbaserade förpackningar för flytande mejeriprodukter. Tetra Paks förpackningar utvecklades till en början för kyldistribution men kom sedermera även att bli aseptiska. Produkter som UHT-mjölk och juicer kan i förpackningarna förvaras i rumstemperatur. Detta kom att bli förklaringen till Tetra Paks segertåg världen över och dess betydelse för distributionen av livsmedel i tredje världen kan inte underskattas.

Hans Rausing sålde 1995 sin hälft av dåvarande Tetra Laval-koncernen, där Tetra Pak ingick som det i särklass största företaget, till sin bror Gad Rausings barn för 70 miljarder kronor. Försäljningen var en nödvändighet för att säkra generationsskiftet då det var ämnat att Gads barn skulle ta över ägandet och ledningen av Tetra Laval. Efter brodern Gads död år 2000 äger Kirsten Rausing, Finn Rausing och Jörn Rausing Tetra Laval-koncernen.

Efter att Hans Rausing sålt sin del i Tetra Laval ägnade han sig åt investera i nya företag. Ett av dem är Helsingborgs-baserade Ecolean som han förvärvade 2001 av grundaren Åke Rosén. Ecolean är idag ett växande förpackningsföretag med en omsättning överstigande 1 miljard kronor. Ecolean-förpackningen är en flexibel förpackning för samma sorts produkter som Tetra Paks förpackningar. Förpackningen har även den en maskinserie utvecklad för aseptisk fyllning.

Hans Rausing efterlämnar förutom sin hustru Märit tre barn, Lisbet Rausing, Sigrid Rausing och Hans Kristian Rausing.
– Hans Rausing hade en oerhörd drivkraft och in i det sista ett engagemang för företagande och entreprenörskap både i Sverige och globalt. Det är vi stolta över, men främst kommer vi naturligtvis alltid ha med oss varma minnen av honom som kärleksfull far, säger de tre i ett pressmeddelande.

Hans Rausing som under sin livstid donerade stora belopp till forsknings utsågs till hedersdoktor vid en rad svenska universitet. Bosatt i Storbritannien sedan början av 1980-talet utnämndes han av drottning Elizabeth II till kommendör av Brittiska imperieorden, första klassen. Sedan 1984 var han ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademien.


Hans Rausing utsågs 2007 till Årets svensk i världen av föreningen Svenskar i världen. Priset delades ut av kronprinsessan Victoria. 2009 tilldelades Hans Rausing hederspriset Packmarknaden Award för sin insats för svensk förpackningsindustri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078