23948sdkhjf

Debatt i glödhett ämne

Den 3 oktober på Kistamässan presenterar Empack The Plastic Debate, en paneldebatt mellan några av Sveriges främsta experter på plastproblematiken. Debatten lyfter utmaningarna och går på djupet i den världsomspännande plastfrågan under ledning av den erfarne moderatorn Per-Stefan Gersbro.

I mars röstades ett förbud mot engångsartiklar i plast igenom i EU. Förbudet omfattar plastartiklar som sugrör, engångsbestick och tops och börjar gälla 2021. Detta som ett resultat av larmrapporter om hur hav och havsnära miljöer förorenas av plastskräp. En stark opinion mot produkter av plast har bildats på flera håll i världen. Detta ställer nya krav på företag. Att säkerställa ett hållbart förhållningssätt till sina materialval är viktigare än någonsin.

Men trots att företag bär ett stort ansvar står många av experterna enade om att det måste börja hos individen.

– Jag tycker att alla ska fundera över sin plastanvändning generellt (eller egentligen över all form av materialanvändning). Vilka onödiga material kan vi ta bort? Hur kan vi se till att de material vi använder går till återvinning? Hur kan vi se till att vi använder mer av återvunna material, säger Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet.

Åsa Stenmarck menar alltså att arbetet framåt hos varje individ där man som konsument och företagare tänker igenom och värderar sin materialanvändning. Vad kan plockas bort och vad måste göras för att säkerställa en cirkulär materialhantering och fossilfri råvara.

Det är av stor vikt för oss att fortsätta minska användningen av onödigt förpackningsmaterial, se över om vi kan göra tunnare lösningar med bibehållen funktion, fasa ut fossil råvara i plasten samt att säkra att den går att återvinna, både vad gäller design och materialval. Till exempel förenkla ofta komplicerade förpackningar där det kan finnas många olika typer av plast, säger Torkel Bergengren, Arla Foods.

De nya EU kraven är en stor utmaning för företag som har engångsartiklar av plast som en del av sin business. Duni framhäver att de lägger stor vikt vid att hitta andra aktörer för att hitta sammanlänkade lösningar till ett hållbart förhållningssätt.

– I hela kedjan måste vi söka ökat samarbete för att skapa marknader för innovativa, fullt miljöanpassade material och åtgärder och infrastruktur för ökad återvinning och minskad nedskräpning, säger Elisabeth Gierow, Duni.

IKEM framhåller vikten av att nyttja återvunnet material.

– Plast är i många fall det bästa förpackningsmaterialet. För att minska miljöpåverkan ytterligare ska förpackningarna designas för återvinning samt innehålla mer återvunnen plast. IKEM vill att all plast återvinns. Då behövs samarbete i värdekedjan, nya lösningar och olika åtgärder. Därför är det positivt att det händer så mycket nu inom området, säger Lena Lundberg, ansvarig plastråvarufrågor, IKEM.

The Plastic Debate. Representanter; Elisabeth Gierow, Duni, Lena Lundberg, IKEM, Torkel Bergengren, Arla Foods, Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet, Allan Dickner, IKEA. Moderator: Per Stefan Gersbro, Paccedo. Observera att debatten kommer att vara på engelska.

Plastic Debate äger rum på Empack, Kistamässan, den 3 oktober kl. 13.15 - 14.00

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141