23948sdkhjf

Forskningsprojekt ger engångsförpackningar nytt liv

Förpackningar som används utanför hemmet, så kallade ”on the go”-förpackningar, hamnar allt oftare i parker och på stränder trots en ökad miljömedvetenhet.

För att minska denna nedskräpning krävs beteendeförändringar.

RISE (Research Institutes of Sweden AB) genomför just nu ett nationellt forskningsprojekt tillsammans med bland andra Örnsköldsviks kommun och ett antal aktörer längs värdekedjan. Syftet med projektet är att identifiera knutar för ökad insamling, återvinning och återbruk av ”on the go”- förpackningar, och hitta lösningar som skapar miljönytta samt fungerar längs hela värdekedjan och för konsument.

Lösningarna kommer att testas i offentliga miljöer i Örnsköldsviks kommun där bland annat en enkätundersökning om användandet av engångsförpackningar genomförs i slutet av sommaren bland besökare i Stadsträdgården.

– Vi ser verkligen fram emot att hitta nya lösningar för våra offentliga miljöer, det här känns som ett mycket intressant projekt som ligger väl i linje med vårt engagemang för hållbarhet, säger Mikael Kristiansson, chef trafik- och parkavdelningen, Örnsköldsviks kommun.

Om projektet:

Projektet löper på ett år och finansieras av Vinnova och består förutom RISE av COOP Sverige, Duni, Konsumentföreningen Stockholm, Papstar Sverige, Stiftelsen Håll Sverige Rent, Svenska Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI), Sugi Group (PantaPå) och Örnsköldsviks kommun.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079