23948sdkhjf

Avantium planerar fabrik för biobaserad PEF

Nederländska bioteknikföretaget Avantium NV har presenterat sina planer gällande kommersialiseringen av sin YXY-teknologi för produktion av 100 procent förnybara och helt återvinningsbara polyetenfuranoat (PEF) polymerer.  

Det Amsterdambaserade företaget lät vid en konferens tidigare i år, meddela att det har reviderat sin uppskovspolicy efter att nu ha full äganderätt till Synvinas bioplast verksamhet, efter upplösningen av samriskbolaget tillsammans med Basf SE.  

Synvina bildades 2016 för att kommersialisera YXY-tekniken utvecklad av Avantium för att producera PEF-byggstenar, FDCA. Men tidigare i år valde Basf att avslutade sitt delägarskap i bolaget, med hänvisning till oenigheter gällande avtalsvillkoren.  

Som en del av sin nya plan säger sig Avantium ha för avsikt att bygga en fabrik med en årlig kapacitet på 5000 ton per år (ktpa) av FDCA och PEF. 

Vid anläggningen ska företaget producera produkter för högvärdiga marknader och prestandatillämpningar som högbarriärfilmer och specialflaskor. 

Avantium kommer att behålla kontrollen över YXY-teknologins licensverksamheter, och bygga ett nätverk av engagerade partner genom hela värdekedjan. 

Ingenjörsföretaget Worley, tidigare känt som Jacobs Engineering, har redan börjat skissa på fabriken, vilken beräknas vara produktionsklar år 2023. Dess placering förväntas vara någonstans i nordvästra Europa. 

Investeringsbeslut om fabriksbyggnationen förväntas Avantium fatta senast 2020. 

Vid konferensen lät Avantium även meddela att affärsenheten Synvina bytt namn till Avantium Renewable Polymers och verkar under varumärket Avantium. 

– Vi tror starkt på vår YXY-teknik och PEFs unika egenskaper, sa företagets vd Tom van Aken, på konferensen. 

– Att bygga pilotanläggning med en årlig kapacitet på 5000 ton kommer att möjliggöra ett marknadsinträde i högkvalitativa applikationer som högspärrfilmer och specialflaskor. PEF kan konkurrera gällande prestanda och ge det bästa priset i dessa applikationer, tillade han. 

Källa: plasticsnews

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078