23948sdkhjf

Återvinningsbar film för MAP-applikationer

Mondi lanserar en homogen PP-film för MAP-packning som är helt återvinningsbar. Filmen för färsk och processade livsmedel är en polypropenkonstruktion för termoformningsapplikationer med 23 % lägre koldioxidavtryck jämfört med befintlig förpackningsfilm.

Leverantörer av flexibel förpackningsfilm har traditionellt presenterat varumärkesägare för två val. Antingen extrahera de maximala prestandaparametrarna eller göra filmen helt återvinningsbar. Att uppnå båda målen samtidigt har varit nästan omöjligt - tills nu, skriver Mondi i ett pressmeddelande.

Mondi är en världsledande tillverkare och leverantör av hållbara pappers- och förpackningslösningar, som har skapat en återvinningsbar PP-film, idealisk för termoformning av livsmedelstråg som antingen ska användas för vakuumpackning eller MAP-packning, tekniker som används för att öka hållbarheten hos produkter som kött och ost.

Det nya coextruderade maerialet består av ett övre och ett undre skikt med ett barriärskikt i mitten som omfattar mindre än 5 procent av hela strukturen. Det innebär att filmen kvalificeras som monomaterial och är helt återvinningsbar i befintliga avfallsströmmar. Det i Aachen tyskbaserade certifieringsorganet Institut cyclos-HTP - Institutet för återvinning och produktansvar - har oberoende intygat att både det övre och nedre skiktet i PP-filmen har den högsta kvalificeringen "Klass AAA" i återvinningsbarhet.

Den tidigare multimaterialkonstruktionen gjorde förpackningarna oåterkalleligt omöjliga att återvinna och resulterade också i ett mycket högre koldioxidavtryck, vilket bekräftats genom livscykelanalyser.

– Vi är glada att kunna rapportera att den här innovativa nya filmen minskar koldioxidavtrycket med 23 % jämfört med befintliga konventionella strukturer, säger Günter Leitner, Managing Director i Mondi Styria, den österrikiska fabriken som producerar filmen.

Thomas Kahl, Projektledare EcoSolutions för Mondi Consumer Packaging säger;

– Mondis åsikt är att det mest lämpliga materialet alltid ska användas - papper där det är möjligt, plast när det är funktionellt - och hållbart genom design. Utmaningen i detta projekt var att behålla den funktion som är nyckeln i sådana här applikationer, inkluderande utmärkta syre- och fuktbarriärer och högt punkteringsmotstånd - samtidigt som förpackningens återvinningsförmåga förbättras. Den senare faktorn var viktig eftersom Mondi fortsätter att stödja principerna för en cirkulär ekonomi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078