23948sdkhjf

Nu är det sommar, nu är det sol...

Oj vad vi har längtat. Och gör så varje år. På sommaren. Denna underbara, men alltför korta årstiden.

Hur blir den i år? Går det att betta på? Undrar vad oddsen just nu är för en solig sommar? Förra årets högtryck med värme över 30 grader och långvarig torka är det väl ingen som riktigt tror på eller ens vill ha. Hur det än är med vädret är det vi inget vi kan påverka. Eller kan vi det?

Det pågår en kamp mellan troende och icke troende på hur vi människor faktiskt påverkar klimatet på vår jord. Att de extrema väderfenomen och smältande polaris vid Nordpolen faktiskt är ett resultat av ökade växthusgaser i atmosfären som höjer medeltemperaturen. Att människan är på god väg att utrota en femtedel av jordens alla djurarter, en hel del har vi redan klarat av, och utarmar fiskbeståndet i våra världshav är redan fastlagt. Där råder liksom ingen tvekan. Där är det faktiskt bara agera och se till att skapa reservat där djuren kan få leva utan konkurrens av den dominanta rasen på jorden - människan.

Vad gäller klimatfrågan är jag dom som sällar mig till försiktighetsprincipen. Finns det tecken på att våra utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser har skadliga effekter (liksom freon) bör vi kanske minska dem i möjligaste mån. Vad gäller förbränning av fossila råvaror som olja och kol, som orsakar merparten av nettotillskottet av den dominerande växthusgasen koldioxid, är det också klokt att dra ner på användningen av den enkla anledningen att dessa finns i en begränsad utsträckning på jorden. Med vilken rätt använder vi under några hundra år all denna råvara och lämnar till kommande generationer att lösa energiförsörjningen på annat sätt?

Att mycket av den olja som produceras också kommer envåldshärskare i odemokratiska kungadömen till gagn är bara ytterligare en anledning att kraftigt minska användningen. Men det är naturligtvis en helt ovidkommande sak, menar andra. Så till sist! Jag är teknikoptimist! Det visar sig ofta att finns det tillräckligt mycket pengar i potten övervinns de tekniska utmaningar som finns med ny teknik, så även tekniken för nya förnybara energikällor, baserade på sol, vind och vatten. Och då tangerar vi det ämne som jag började denna ledare med - nämligen vädret!

Trevlig sommar på er!

Artikeln är en del av vårt tema om LEDAREN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079