23948sdkhjf

FDA-godkännande för ftalat-fri mjukgörare

Perstorps ftalat-fria PVC-mjukgörare Pevalen erhåller FDA-godkännande för förpackningar och andra applikationer i direktkontakt med livsmedel.


Svenska kemiföretaget Perstorp Holding AB har från och med den 28 maj 2019 erhållit FCN 001967 (Food Contact Notification) från FDA för användning av Pevalen som mjukgörare i polyvinylklorid (PVC) polymerer för användning i produkter i direktkontakt med livsmedel.

– Godkännandet för direktkontakt med livsmedel kommer att ytterligare stärka erbjudandet till den nordamerikanska marknaden, som vi tror kommer att vara en stor tillväxtregion för en produkt som Pevalen, eftersom det hjälper PVC-tillverkare av flexibla förpackningsmaterial att utforma produkter som uppfyller de högsta nationella lagstiftningskraven utan att göra intrång i prestanda eller kvalitet, säger Jenny Klevås, produktchef, Perstorp.

Pevalen (pentaerythritoltetravalerat eller PETV) är Perstorps högpresterande, ftalat-fria mjukgörare för plaster. Pevalen används i känsliga tillämpningar och produkter i direkt mänsklig kontakt, t ex kläder och accessoarer, sport och fritidsprodukter, fordonsinteriörer eller andra inomhusapplikationer som möbler, golv eller väggbeklädnader i både bostäder och offentliga utrymmen. Pevalen har en unik prestanda som inte matchas av någon annan generell mjukgörare med hög mjukgöringseffektivitet i kombination med låg migration och volatilitet, menar Jenny Klevås.

– Den globala efterfrågan på ftalat-fria mjukgörare beräknas fortsätta att växa till cirka 100 000 ton per år, säger Markus Jönsson, vicepresident Plasticizers, Perstorp.

Baserat på denna prognos utökar Perstorp kraftigt produktionskapaciteten för Pevalen från 2019 och framåt. Perstorp har ingått ett långsiktigt produktionsavtal med det italienska företaget Alcoplast Srl. Det nya partnerskapet mer än dubblerar nuvarande produktionskapacitet, vilket ger totalt 50 000 ton per år.

För mer detaljerad information om FCN, vänligen kontakta Jenny Klevås, Perstorp Holding AB. För att läsa mer om FDA-godkännandet, besök www.fda.gov

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094