23948sdkhjf

Stora Enso konverterar Uleåborgs pappersbruk

Stora Enso har beslutat att investera cirka 350 miljoner euro, drygt 3,7 miljarder kronor för att omvandla Uleåborgs pappersbruk i Finland till förpackningsproduktion. Investeringen innebär att pappersmaskin 7 konverteras till högkvalitativ jungfrubaserad kraftlinerproduktion och stängning av pappersmaskin 6 och arkfabriken. Omställningen beräknas vara klar med produktionsstart i slutet av 2020.

– Konverteringen av Uleåborgs Bruk kommer att göra det möjligt för Stora Enso att ytterligare förbättra sin position i den växande förpackningsverksamheten och ta ett stort steg i sin omformning. Vi har beprövad kompetens att genomföra stora konverteringsprojekt framgångsrikt, eftersom vi redan har konverterat en pappersmaskin på Varkaus Mill för att producera kraftliner, säger Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström.

De typiska användningsområdena för kraftliner finns i förpackningssegment som kräver hög hållfasthet, kvalitet och renhet, såsom mat, frukt och grönsaker samt tungt förpackning. Produktionen kommer att inriktas på globala exportmarknader.

– Ekonomisk tillväxt, hållbarhet och livsmedelssäkerhet är viktiga drivkrafteri förpackningsbranschen. Genom denna konvertering kan vi erbjuda kunderna en innovativ kraftlinerprodukt med högpresterande egenskaper när det gäller styrka, tryckbarhet och livsmedelssäkerhet, säger Gilles van Nieuwenhuyzen, EVP, Stora Ensos Packaging Solutions-division.

Den nya linjen för jungfrufiberbaserad kraftliner (både brun och vit) kommer att ha en årlig kapacitet på 450 000 ton. Investeringen omfattar också modifiering av massakvarn och torkmaskin för oblekt brun massa, liksom åtgärder för att förbättra kvarnens miljöprestanda. Markarbetet startar sommaren 2019, och cirka 200 entreprenörer kommer att arbeta på Uleåborgs Bruks anläggning under projektet.

Det konverterade Uleåborgs Bruk kommer att ha cirka 180 personer direktanställda. Träförbrukningen vid bruket kommer att öka med 0,5 miljoner m3 till 2,4 miljoner m3 årligen. Trä kommer att köpas huvudsakligen från privata skogsägare i norra Finland.

Som ett resultat av MBL-processen som inleddes den 25 mars 2019 kommer 365 personer att vara varslade om avskedad. Varslade kommer att lämna senast i slutet av 2020, då Uleåborgs Bruk upphör att producera träfria belagda papper. Stora Enso kommer att ge stöd till de personer som inte fortsätter att arbeta på Uleåborgs Bruk efter omställningen. Max en femtedel av de uppsagda kommer att kunna gå hem med pension.

Uleåborgs Bruks nuvarande årskapacitet är 1 080 000 ton träfritt belagt papper. Typisk slutanvändning är högkvalitativa reklamtrycksaker och tidskrifter. Pappersproduktionen väntas fortsätta fram till slutet av september 2020.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078