23948sdkhjf

Återvinner plast från organiskt avfall

Ragn-Sellsägda NC Miljö i Danmark är först med att återvinna plast från organiskt avfall.

Genom avancerad sortering och en banbrytande tvätteknik kan den utsorterade plasten pelleteras och återanvändas som råmaterial, istället för att förbrännas som tidigare. Dagligvarukedjan Netto är först att använda den återvunna plasten och kan tack vare den nya tekniken erbjuda cirkulära soppåsar, tillverkade av plast från företagets egna organiska avfall.

För tre år sedan förvärvade Ragn-Sells i Danmark företaget NC Miljö, som är specialiserade på organiskt avfall.

– Idag är vi störst i Skandinavien på organisk avfall hanterar cirka 80 000 ton om året. NC Miljö tar emot matavfall och organiskt avfall från kommuner, det vill säga från hushållen, från servicesektorn och från matvarubutiker, säger Massimo Forti, VD för Ragn-Sells i Danmark.

För två år sedan initierades ett samarbete med flera kunder, med syftet att återvinna mer ur det organiska avfallet.

– Vi lovade oss själva och våra kunder att vi inte bara skulle ta till vara på det organiska avfallet, som blir biogas, utan även emballaget och återvinna det. Det som är unikt med vår teknik är att vi kan separera det organiska avfallet från emballaget i behandlingsprocessen och ta ut de olika fraktionerna var för sig så att de kan återvinnas, säger Kenneth Kaasgaard, försäljningschef vid Ragn-Sells i Danmark.

Ny teknik för att tvätta plasten

I stort sett är allt organiskt avfall som NC Miljö tar emot omslutet av någon typ av emballage av plast, papper, glas eller metall, fraktioner som separeras i NC Miljös behandlingsprocess. För material som glas och metall finns redan cirkulära lösningar och de är dessutom lätta att återvinna. De cirka 3000 ton plast däremot, som varje år separeras i processen, har tidigare gått till förbränning och har därigenom blivit en belastning för miljön.

– När vi började den här resan med våra kunder var vårt mål att kunna ta ut plasten från det organiska avfallet, att tvätta den och återvinna den, vilket aldrig tidigare gjorts. Det visade sig vara en stor utmaning.

Problematiken låg tidigare i att plasten var för kontaminerad med organiskt avfall för att kunna återanvändas, trots att plast från organisk avfall håller hög kvalitet tack vare att mat enbart paketeras med jungfrulig plastråvara.

– Det vi gjort är att ta fram en ny teknologi för att tvätta plasten i NC Miljös fabriker så att vi får en någorlunda ren plastfraktion som det går att göra nya produkter av, säger Massimo Forti.

Pelleteras och blir råmaterial

För att få den återvunna plasten så ren att den kan bli nya produkter i ett cirkulärt flöde initierades ett samarbete med Dansk Avfallsminimering, som i sin tur utvecklat ytterligare steg i tvättprocessen.

– Plasten delas, tvättas och sorteras i flera olika steg utan behov av extern värme och med minimal vattenförbrukning, för att hålla kostnader och CO2-utsläpp låga. Den här tekniken gör att plasten blir så ren att vi kan använda den igen, säger Kenneth Kaasgaard.

I nästa steg pelleteras plasten så att den kan återanvändas som råmaterial.

– Målet med det här är att återinföra plasten i cirkeln igen.

Succé för soppåsar av återvunnen plast

Sedan några veckor tillbaka tillverkas soppåsar av plast återvunnen ur organiskt avfall, som Netto i sin tur säljer i sina butiker. Soppåsarna tillverkas av i Sverige av Tripolast.

– Cirkeln är sluten och det här är en stor succé även för Netto som sålt slut på sina soppåsar eftersom de blivit så väl mottagna av kunderna. Nu tittar vi på vad vi kan göra för fler produkter av den här plasten, bland annat till Netto.

Enligt Kenneth Kaasgaard är samarbetet mellan flera olika företag nyckeln till framgången. Ragn-Sells Danmark och NC Miljö för nu diskussioner med andra företag som är intresserade av att använda den återvunna, pelleterade plasten.

– Det är en stor utmaning, för även om vi kan samla in, sortera, tvätta och återvinna plasten så måste vi få avsättning för den. Därför är det viktigt att få med politiker, samhället och designers och få dem att förstå vikten av att använda återvunnen plast i nya produkter, antingen till 100 procent eller tillsammans med jungfruliga material, säger Kenneth Kaasgaard avslutningsvis.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111