23948sdkhjf

Coop börjar med återvunnen PET

Coop börjar nu använda återvunnen PET, så kallad rPET i sina flaskor för juice och vatten. På detta vis bidrar Coop med at sluta cirkeln för sina egna flaskor.

Coop har sedan tidigare infört pant på alla PET-flaskor som säljs under eget varumärke. PET-flaskorna ingår på det viset in det nationella pantsystemet för plastflaskor. Genom att använda rPET ökar chansen för att dessa flaskor blir till nya flaskor.

– PET-flaskor har många fördelar. De är lätta vilket minskar energiåtgången vid transporter. De är till skillnad från glasflaskor lätta att hantera och går inte sönder om man tappar dom. För att de inte ska hamna i naturen har vi infört pant på alla PET-flaskor som vi säljer under egna varumärken. Den ska fungera som en morot för konsumenterna att se till att flaskorna återvinns korrekt, säger Anna-Karin Lindberg, chef för produktkvalitet och utveckling av Coops egna varumärken.

Under 2017 återvanns 84 procent av alla PET-flaskor i det svenska pantsystemet. Men PET-flaskorna har oftast återvunnits till andra plastmaterial, som till exempel fleece och inte till nya flaskor. Men den tekniska utvecklingen går framåt och nu blir återvunnen PET, rPET, en del av materialet i nya flaskor.

– Vi strävar efter att utforma förpackningar som har så låg miljöpåverkan som möjligt. Det är därför glädjande att vi nu tar ett stort steg närmare ett kretslopp för de plastflaskor som vi säljer i våra egna varumärken, säger Anna-Karin Lindberg,.

Coops PET-flaskor innehåller beroende på produkt och flaskans storlek 50 % eller 75 % rPET. Vissa flaskor för juice och smoothie som har 75 % rPET innehåller dessutom 25 % biobaserad plast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094