23948sdkhjf

Rekordår för miljösmart säcksystem

Det svenska industriföretaget Paxxo nådde en omsättning på 105 Mkr (91,5) för 2018. Bolaget har gått med vinst 38 år i rad och 2018 var första gången omsättningen nådde över 100 Mkr. I maj invigs bolagets nya produktionsanläggning i Malmö. Den kan på sikt mångdubbla produktionskapaciteten.

En ökad efterfrågan ligger bakom Paxxos starka tillväxt under 2018. Bolagets säcksystem säljs nu på 40 marknader. Exporten svarar för 70 % av omsättningen som i år landade på 105 Mkr. Med ett resultat efter finansiella poster på 12 Mkr är rörelsemarginalen fortsatt god på 12 %, trots ökade kostnader för kapacitetsökning.

– Vi växer så fort vi kan, men hela tiden med vår kvalitet och våra medarbetare i fokus. Just nu är efterfrågan större än vår kapacitet, så vi behöver arbeta lugnt och metodiskt för att fatta de rätta långsiktiga besluten med tanke på att konjunkturen kan börja vika inom något år, säger Henrik Péters, VD.

I maj invigs Paxxos nya produktionsanläggning i Malmö. Investeringen på 50 Mkr är den största i bolagets historia och har gjorts för att automatisera och effektivisera ytterligare, men också för att bättre kunna möta den stora efterfrågan.

– Sverige ligger långt framme i klimatfrågan, men intresset för CO2-reduktion finns också på många andra marknader. Vi har nyligen etablerat oss i Australien och på Nya Zeeland och det är två marknader där vi märker att klimatsmarta avfallslösningar är i fokus, säger Henrik Péters.

Paxxos lösning bygger på ett ställ som laddas med en säckkassett där 110 m säck veckats ner enligt en speciell metod. Med några enkla handgrepp byts säckarna på ett hygieniskt och miljövänligt sätt när de är fulla. Principen påminner om att stoppa korv och gör att ingen onödig plast används.

Upp till 70 % plast kan sparas jämfört med traditionella säckar och CO2-utsläppen minskar radikalt. Under 2018 räknar Paxxo med att 23 000 ton koldioxid sparats jämfört med om kunderna använt traditionella plastsäckar. Det motsvarar vad cirka 7 500 bensinbilar släpper ut på ett år (källa: www.svanen.se).

Paxxo grundades i Malmö 1980 och har i dag även dotterbolag i USA. Företagets produkter har blivit standard i reningsverk och industridammsugare och används också inom vård, industri, hotell och restaurang. Bolaget ägs i sin helhet av familjen Péters.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064