23948sdkhjf

Svanen landar i förpackningsbranschen

Nu kan förpackningar för flytande livsmedel miljömärkas med Svanen, Nordens äldsta och mest kända miljömärke. Svanenmärket ska visa att förpackningen bland annat är gjord av hållbara råvaror, enkelt kan materialåtervinnas och inte innehåller problematiska kemikalier.

Svanen är Nordens officiella miljömärke och skapades för 30 år sedan för att ge konsumenter trovärdig miljövägledning. Svanenmärket är känt för konsumenterna i hela Norden. Hela 89 % av befolkningen i Norden känner till märket och har förtroende för det, enligt Miljömärkning Sverige som förvaltar och utvecklar Svanen och EU-Blomman (också känd som EU Ecolabel).

Svanenmärket var länge mest känt för miljömärkning av kemikalieprodukter, grafiskt papper och tryck, men har på senare utvidgat sitt användningsområde. Nu har turen kommit till förpackningar och först ut är förpackningar för flytande livsmedel.

En Svanenmärkt förpackning för flytande livsmedel ska bland annat:

– Bestå av minst 90 % förnybara råvaror av hållbart ursprung eller minst 80 % återvunna råvaror

– Uppfylla stränga kemikaliekrav.

– Enkelt kunna materialåtervinnas.

– Förpackningen står för hela 80 % av klimatpåverkan från från öl och läsk. I fall andelen återvunnet material ökar så skulle utsläppen av växthusgaser minska motsvarande 85 000 personbilar /år, säger Ragnar Unge, VD för Miljömärkning Sverige. Svanenmärkta förpackningar skulle kunna göra stor skillnad på den nordiska marknaden för dryckesförpackningar som omsätter 1,7 miljarder US dollar per år.

Han menar att världen står inför stora utmaningar.

– Det är bråttom om vi ska minska våra utsläpp av växthusgaser och ställa om till en mer cirkulär ekonomi. Då det skulle ge stor effekt om förpackningen produceras på ett mer miljöanpassat sätt så hoppas vi att tillverkarna nu tar chansen att miljömärka, säger Ragnar Unge.

Läs mer om Svanens kriterier för förpackningar för flytande livsmedel.

Bakgrund
1998 bildades bolaget SIS Miljömärkning AB, som under 2009 bytte namn till Miljömärkning Sverige AB. Bolaget ägs till 100 procent av staten. Verksamheten har inget ekonomiskt vinstsyfte och finansieras dels genom en avgift från de företag som har miljömärkningslicenser, dels genom ett statligt bidrag. På regeringens uppdrag förvaltar och utvecklar Miljömärkning Sverige AB miljömärkena Svanen och EU-Blomman (också känd som EU Ecolabel).

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093