23948sdkhjf

En miljard investeras i skånsk sockerfabrik

| Av Martin Wänerholm | Tipsa redaktionen

Under fyra intensiva månader tillverkas socker vid Nordic Sugars anläggning i Örtofta. Bolagets tyska moderbolag Nordzucker investerar nu cirka en miljard kronor i anläggningen fram till 2021 för att öka kapaciteten.

– Idag producerar vi 50 procent färdigt socker här och 50 procent råsocker som skickas vidare till vår anläggning i Arlöv för raffinering. Nu ska vi bygga till fabriken här så vi kan göra 100 procent färdigt vitt socker direkt, säger Rolf Persson ansvarig el och automation på Örtofta Sockerbruk.

Det är högsäsong i Nordic Sugars fabrik i Örtofta utanför Eslöv när tidningen Process Nordic besöker produktionen. Fabriken kör dygnet runt från mitten av september till mitten av januari. 600 långtradare per dygn kör in genom grindarna och varje lastbil levererar cirka 64 ton betor. Luften är tung av den speciella lukten från betorna i tillverkningen.

Först sker invägning av betorna och här börjar betornas resa för att bli socker. I mottagningsstationen tas cirka 35 kilo ut från varje lass för kvalitetskontroll. Priset som odlaren får bestäms av hur mycket jord som finns på betorna och vilken sockerhalt de innehåller. Sockerhalten bestäms i analyslabbet och även här har automatiseringen kommit långt.

På senare år har de skaffat kollaborativa robotar från Universal Robots, det vill säga robotar som kan stå nära någon i personalen utan speciell avspärrning. Robotarna hanterar de prover som ska analyseras och har tagit över flera monotona arbetsmoment.

Merparten av betorna går dock en annan väg. Efter invägning tvättas de och skärs till tunna stavar. Nästa steg är extraktionsanläggningen där sockret lakas ut med vatten vid 70 °C. Saften som fås fram är grumlig och renas genom tillsats av koldioxid och släckt kalk från anläggningens egna kalkugn. Saften passerar sedan ett antal filtreringssteg och kvar finns en ljusgul saft, tunnsaft.

Saften indunstas i flera steg till en tjock sirapsliknande vätska, i en lokal som är varm och fuktigt. Vätskan kokas ytterligare vid undertryck. Slutligen kommer det magiska momentet där sockerkristaller ympas in i lösningen och kristalliseringen av sockret startar. Kristallerna är dock först täckta av en sirapsliknande saft och därför krävs centrifugering för att få bort vätskan så bara det vita sockret blir kvar. Sedan återstår torkning och kylning och lagring.

Nordic Sugars anläggning har i normalfallet har 150 medarbetare men under betkampanjen anställs 60 personer extra. Från produktionen uppkommer en del restprodukter men allt används bland annat som jordförbättringsmedel, djurfoder eller blir biogas. Bolaget producerar också egen el och säljer fjärrvärme till kommunen.

Håll dig uppdaterad med Packnet

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Scanfill köper folieextruderingsverksamhet

Glad sommar!

Packmarknaden/Packnet önskar alla läsare en varm, skön och avkopplande sommar och semester.

Ny pall av återvunnen plast för Systembolaget

Volati köper Beneli

Storaffär i etikettbranschen. Beneli och Ettiketto hamnar i samma familj.

Återvinnings-vd i regeringsdelegation

Treform Packaging gör storaffär

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång i veckan (torsdagar).

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

APak & Volvo Cars utökar samarbetet

Arkiv

Undersökning visar: 1 av 5 förpackningar kastas i hushållssoporna

Ny hållbar packprodukt

Kan certifikat öka plaståtervinning?

NIVEA ansluter sig till PantaPå 

Stororder till Automationsteknik

HÅLLBARHET
Första fossilfria PP-etiketten

Åkerlund & Rausing städar i namnfloran

Anrika Åkerlund & Rausing samlar nu sina många varumärken och företagsnamn under ett och samma namn – AR Packaging.

Ny treskiktsliner – från världens modernaste kartongmaskin

Lars Appelqvist vice ordförande i europeisk branschorganisation

Smarta sensorer säkrar driften på massafabriken

"Skatt kan styra mot ökad cirkularitet"

Ny wellpappbox för fryst och kylt

Smurfit Kappa har lanserat en innovativ, hållbar ny förpackning som håller frysta och kylda livsmedel färska genom hela leveranskedjan.

Förpackningsjätte uppgraderar sina miljömål

"Ny affärsmodell för wellpappförpackningar"

Logistikfastighet byggs i Borås

Födelsedagskalas: Yumi fyller 5 år

"Brist på helhetsperspektiv"

Dagligvaruhanden rusade i maj

Avvecklar en av tre produktionslinjer

Förpackning i tiden

Ny VD i Paper Province

Södra får nygammal vd

14 MSEK beviljat till biomaterialprojekt

Paulig övergår till koldioxidneutrala lastpallar

Ny VD för Märkas AB

LEDAREN
I pandemins klor

Svensk Handel efter nya påssiffror: Riv upp plastpåseskatten!

Solectro utökar med cobotar

Säkrare leveranser med digitala lås

Se alla Företagens egna nyheter

Öka din konkurrenskraft genom välja rätt servo-komponenter

Bra sommer från Vangby!

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Modulär elektronisk säkring för 24V DC

Lasersvetsning av plast

DS Smith lanserar ECO Bowl

DS Smith bidrar i Covid-19-krisen

Mer återvinning ser inte helt mörkt ut

Bygg en hållbar cirkel

Marknadens minsta kodläsare för industriellt bruk

Testning av icke-metalliska material i hårda miljöer

Lasersvetsning av plast

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

FKUR etablerar ett nytt lager i Norrköping

Stå bättre pall med bord i papp

Vi på Balluff tar säkerheten på allvar!

Leverans av Busch vakuumsystem till Brasilien

Det är dags att göra smart tillverkning mer produktiv.

Arkitekterna av smart tillverkning!

Busch Vakuum Solutions levererar till sjukhus i Palestina

Sänd till en kollega

0.125