23948sdkhjf

En miljard investeras i skånsk sockerfabrik

| Av Martin Wänerholm | Tipsa redaktionen

Under fyra intensiva månader tillverkas socker vid Nordic Sugars anläggning i Örtofta. Bolagets tyska moderbolag Nordzucker investerar nu cirka en miljard kronor i anläggningen fram till 2021 för att öka kapaciteten.

– Idag producerar vi 50 procent färdigt socker här och 50 procent råsocker som skickas vidare till vår anläggning i Arlöv för raffinering. Nu ska vi bygga till fabriken här så vi kan göra 100 procent färdigt vitt socker direkt, säger Rolf Persson ansvarig el och automation på Örtofta Sockerbruk.

Det är högsäsong i Nordic Sugars fabrik i Örtofta utanför Eslöv när tidningen Process Nordic besöker produktionen. Fabriken kör dygnet runt från mitten av september till mitten av januari. 600 långtradare per dygn kör in genom grindarna och varje lastbil levererar cirka 64 ton betor. Luften är tung av den speciella lukten från betorna i tillverkningen.

Först sker invägning av betorna och här börjar betornas resa för att bli socker. I mottagningsstationen tas cirka 35 kilo ut från varje lass för kvalitetskontroll. Priset som odlaren får bestäms av hur mycket jord som finns på betorna och vilken sockerhalt de innehåller. Sockerhalten bestäms i analyslabbet och även här har automatiseringen kommit långt.

På senare år har de skaffat kollaborativa robotar från Universal Robots, det vill säga robotar som kan stå nära någon i personalen utan speciell avspärrning. Robotarna hanterar de prover som ska analyseras och har tagit över flera monotona arbetsmoment.

Merparten av betorna går dock en annan väg. Efter invägning tvättas de och skärs till tunna stavar. Nästa steg är extraktionsanläggningen där sockret lakas ut med vatten vid 70 °C. Saften som fås fram är grumlig och renas genom tillsats av koldioxid och släckt kalk från anläggningens egna kalkugn. Saften passerar sedan ett antal filtreringssteg och kvar finns en ljusgul saft, tunnsaft.

Saften indunstas i flera steg till en tjock sirapsliknande vätska, i en lokal som är varm och fuktigt. Vätskan kokas ytterligare vid undertryck. Slutligen kommer det magiska momentet där sockerkristaller ympas in i lösningen och kristalliseringen av sockret startar. Kristallerna är dock först täckta av en sirapsliknande saft och därför krävs centrifugering för att få bort vätskan så bara det vita sockret blir kvar. Sedan återstår torkning och kylning och lagring.

Nordic Sugars anläggning har i normalfallet har 150 medarbetare men under betkampanjen anställs 60 personer extra. Från produktionen uppkommer en del restprodukter men allt används bland annat som jordförbättringsmedel, djurfoder eller blir biogas. Bolaget producerar också egen el och säljer fjärrvärme till kommunen.

Håll dig uppdaterad med Packnet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

BillerudKorsnäs bantar organisationen

Utredning om skatt på engångsartiklar

Design
Internationellt prestigefullt designpris till Paolos

Eson Pac säljer i Schweiz

Två rutinerade leverantörer blir NiceBoxes

JakeBox och Grycksbo Box går samman. Blir NiceBoxes, ledande i Norden på nischade förpackningar.

Plus

Exklusivt material
Från hemlighetsmakeri till storsatsningar

Nyhetsbrev

Får erkännande för plastminskande lösningar

Arkiv

Testar återanvändbara fraktpåsar

Ny chef på bruket

Greta Thunberg kan vinna Polarbröds pris

Plast av jäst

Tre bolag blir ett

Fullsatt på första träffen

Avfall Sverige återupptar diskussioner med producenter

Svenska Wemo visar hanteringsrobotar

Kemiskt återvunnen plast tillgänglig på marknaden

Bygger ut kemisk återvinning

Ny förpackning för MAP

Arla visar var mjölken kommer ifrån

BillerudKorsnäs investerar inom återvinning

BillerudKorsnäs investerar i återvinningsområdet genom att förvärva en minoritetspost i start-up bolaget Recycl3R.

På Nytt Jobb
Hon blir ny hållbarhetsdirektör

Kafeko presenterar nytt samarbete på Empack

Träfiber ska ersätta plast

Arla sänker CO2 på ostförpackningar

OptiGroup förvärvar Ekopack

På Nytt Jobb
Ny VD till Emballator Metal Group

Ny ordförande sökes

Han blir ny vd för Stena Recycling

Här är Ed Sheeran-ketchupen

Nu kommer panten på brödpåsen

Papperssugrör på dryckeskartonger

Walki köper extruderingsanläggning

Tusentals företag granskas för brott mot tysk förpackningslag

Se alla Företagens egna nyheter

Wellplast ställer ut på FachPack 2019

Utsidan säger allt om insidan

För alla oss som tycker om choklad!

Nyttja den information du redan har i er produktion!

Besökare från Vietnam tittar på energieffektiviteten hos Superfos

Träffa oss på Kistamässan 2-3 Oktober!

Låt oss på Balluff lysa upp din dag!

Varför du bör använda dig av RFID-teknik!

Tre sätt att konfigurera en splitter och nyttja kraften i stift 2!

Hur god spårbarhet har du?

Se oss på Balluff som er Bodyguard för era processer!

Hur du väljer de bästa belysningsteknikerna för din maskinvision!

Träffa oss på EURO EXPO i Värnamo

Spåra, identifiera, blippa - klart!

Hur revolutionerar IO-Link den totala utrustningens effektivitet?

Ta en genväg med nya online Design Studio

Hur snabbt kan ni ändra format i er tillverkningsprocess?

Förberedd för industri 4.0: Ny lamellvakuumpump med tryckreglering

Nivåavkänning och meddelanden till logistikpartner!

Balluff har tilldelats en utmärkelse!

FuturePack-konferens

Kurs i polymerteknik - Norner Academy

Vad gör vi på Balluff?

Hur mycket läser du?

RPC Superfos tar emot IMDA-priset 2019 i USA

Sänd till en kollega

0.153