23948sdkhjf

En miljard investeras i skånsk sockerfabrik

Under fyra intensiva månader tillverkas socker vid Nordic Sugars anläggning i Örtofta. Bolagets tyska moderbolag Nordzucker investerar nu cirka en miljard kronor i anläggningen fram till 2021 för att öka kapaciteten.

– Idag producerar vi 50 procent färdigt socker här och 50 procent råsocker som skickas vidare till vår anläggning i Arlöv för raffinering. Nu ska vi bygga till fabriken här så vi kan göra 100 procent färdigt vitt socker direkt, säger Rolf Persson ansvarig el och automation på Örtofta Sockerbruk.

Det är högsäsong i Nordic Sugars fabrik i Örtofta utanför Eslöv när tidningen Process Nordic besöker produktionen. Fabriken kör dygnet runt från mitten av september till mitten av januari. 600 långtradare per dygn kör in genom grindarna och varje lastbil levererar cirka 64 ton betor. Luften är tung av den speciella lukten från betorna i tillverkningen.

Först sker invägning av betorna och här börjar betornas resa för att bli socker. I mottagningsstationen tas cirka 35 kilo ut från varje lass för kvalitetskontroll. Priset som odlaren får bestäms av hur mycket jord som finns på betorna och vilken sockerhalt de innehåller. Sockerhalten bestäms i analyslabbet och även här har automatiseringen kommit långt.

På senare år har de skaffat kollaborativa robotar från Universal Robots, det vill säga robotar som kan stå nära någon i personalen utan speciell avspärrning. Robotarna hanterar de prover som ska analyseras och har tagit över flera monotona arbetsmoment.

Merparten av betorna går dock en annan väg. Efter invägning tvättas de och skärs till tunna stavar. Nästa steg är extraktionsanläggningen där sockret lakas ut med vatten vid 70 °C. Saften som fås fram är grumlig och renas genom tillsats av koldioxid och släckt kalk från anläggningens egna kalkugn. Saften passerar sedan ett antal filtreringssteg och kvar finns en ljusgul saft, tunnsaft.

Saften indunstas i flera steg till en tjock sirapsliknande vätska, i en lokal som är varm och fuktigt. Vätskan kokas ytterligare vid undertryck. Slutligen kommer det magiska momentet där sockerkristaller ympas in i lösningen och kristalliseringen av sockret startar. Kristallerna är dock först täckta av en sirapsliknande saft och därför krävs centrifugering för att få bort vätskan så bara det vita sockret blir kvar. Sedan återstår torkning och kylning och lagring.

Nordic Sugars anläggning har i normalfallet har 150 medarbetare men under betkampanjen anställs 60 personer extra. Från produktionen uppkommer en del restprodukter men allt används bland annat som jordförbättringsmedel, djurfoder eller blir biogas. Bolaget producerar också egen el och säljer fjärrvärme till kommunen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08