23948sdkhjf

Finsk studie: "Konsumenten föredrar kartong"

Tillsammans med Närpes Grönsaker, ett finskt grönsakskooperativ, har en jämförande studie mellan plast- respektive kartongförpackade körsbärstomater gjorts på uppdrag av Metsä Board. Speciellt har kundupplevelse, matavfallsaspekten samt klimatpåverkan undersökts.

Resultaten visar att konsumenterna ser kartong som ett bättre miljöval än plast och att det finns en vilja att betala lite mer när tomaterna förpackats i kartong. Studien visade också att körsbärstomater håller minst lika bra i kartongförpackningar som i plast.

I studien ingick en konsumentundersökning i Finland gjord av Sense N Insight, ett externt företag för konsumentundersökningar. Kartong uppfattas som bekvämt, innovativt, estetiskt tilltalande samt miljömässigt hållbart och bidrar till produktens kvalitetsimage.

– De flesta deltagarna sade sig föredra kartong då den är lätt att återvinna men en synpunkt var att innehållet skulle synas bättre. Baserat på resultaten uppgav deltagarna att de var villiga betala mer för tomater i en förpackning av kartong än för en av plast. Det visar att konsumenter aktivt söker alternativ till plast som förpackningsmaterial, säger Leena Yliniemi, Technical Marketing Director, Metsä Board

Studiens andra del syftade till att undersöka mer om hållbarhetstid och klimateffekt av att odla körsbärstomater. Produkten har ett högt värde varför det är viktigt att inget kasseras. Naturresursinstitutet Luke i Finland jämförde hållbarhetstiden av körsbärstomater förpackade i kartongkvaliteter från Metsä Board med sådana förpackade i en plastförpackning av återvunnet PET.
Resultaten visade att körsbärstomaternas hållbarhet var minst lika bra i förpackningar av kartong som i plast.

I studien mättes också klimateffekten av en förpackning av återvunnet PET och beräkningarna visade att den var sex gånger högre än medelvärdet för förpackningarna av kartong. Beräkningarna baserades på produktions- och transportdata samt produktionsdata från Metsä Board.

– Som för alla livsmedelsförpackningar är de faktiska totala klimateffekterna av en låda körsbärstomater mycket små. Majoriteten av miljöpåverkan kommer från den förpackade maten varför det är nödvändigt att undvika matavfall och att all mat konsumeras så att inget blir avfall, avslutar Leena Yliniemi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063